Predstavom „Buba u uhu“ u Kovinu obeleženo 70 godina pozorišnog amaterizma

Klasična komedija Žorža Fejdoa „Buba u uhu“ bila je pravi izbor Amaterskog pozorišta u Kovinu za ovu godinu, jer publika svih generacija uživa u intrigama i smešnim obrtima u radnji. Ovo društvo obeležava 70 godina postojanja, od kada je 1953. osnovano pri prvom Domu kulture. Dvadesetak godina kasnije postalo je samostalno, a koliko je uspešno govore mnogobrojne nagrade na različitim festivalima.

„Moj otac i mnogi glumci, koje sam poznavao, ranije su bili deo i osnivači ovog pozorišta, tako da mi je bila čast i obaveza da se prihvatim tog posla. Od 2007. intenzivno sarađujemo“, navodi Jovan Grujić, reditelj.

Ansambl trenutno broji 30 članova, a kako bi privukli i mlađe generacije održavaju besplatne radionice glume. Neki od njihovih članova kasnije su postali profesionalci.

„Vrlo je sve ovo zabavno, vrlo je dinamično. Ovo nam je i grupna terapija, često volimo da kažemo. Ja sam kao dete igrao u školi, pozvali su me da opet probam i tako se desilo“, rekao nam je Uroš Stojanović, glumac amater.

Amatersko pozorište ima veliku ulogu u kulturnom životu Kovina.

Jadranka Bulatović, upravnik Amaterskog pozorišta ističe: „2009. smo dobili nagradu za poseban doprinos u oblasti kulture u opštini Kovin. Radimo i predstavu o bezbednosti saobraćaja u saradnji sa tim Savetom u opštini. Radimo novogodišnju predstavu, odazivamo se na sve manifestacije koje Centar za kulturu organizuje.“

Sa predstavom „Buba u uhu“ do kraja godine pozorište će nastupati širom Srbije, ali i u Makedoniji i Rumuniji.

 

(RTS)