Kruševac: Budući fizioterapeuti rade sa korisnicima Centra OSI

Sve što su tokom školovanja naučili maturanti fizioterapeutskog smera kruševačke Medicinske škole u prilici su da pokažu tokom blok nastave, u radu sa korisnicima Centra obolelim od cerebralne paralize i distrofije.

„Samim tim što spajamo teoriju i praksu razvijamo takođe i empatiju što nam pomaže da se mi osećamo bolje, a i korisnicima sa telesnim invaliditetom da nekako skrenu misli sa njihove bolesti“, kaže Sara Ilić, fizioterapeutski tehničar Medicinske škole u Kruševcu.

„Deca su dobra prema nama i ovako vidim da su dobra. S nama vežbaju lepo , šta možemo, šta ne možemo, uvek pitaju da li vas boli i tako“, navodi Ivana Đorđević, korisnik Centra OSI Kruševac.

„Nama je drago kada možemo da pomognemo ovakvim pacijentima, i bilo kojim pacijentima. Drago nam je kad vidimo da to što smo naučili da znamo i da primenimo, kada pacijenti srađuju sa nama“, navodi Jovan Šućurović, fizioterapeutski tehničar Medicinske škole u Kruševcu.

Reč je o specifičnom vidu rehabilitacije, pažljivo prilagođenom potrebama korisnika, kojih je u Centru svakodnevno 15, a na listi čekanja duplo više.

„Može biti mehano terapija ili kinezi terapija. Masaža, pasivne vežbe, aktivne vežbe, ukoliko to može pacijent, ukoliko ne onda mi pomažemo na svaki mogući način. Naravno, tu je jačanje mišića, aktivne vežbe protiv otpora, vežbe koordinacije, ravnoteže, što je možda i najpotrebnije nekim korisnicima, vežbe balansa“, ističe Stevan Pavlović, profesor stručne prakse Medicinske škole u Kruševcu.

U Centru ističu i odličnu saradnju sa svim kruševačkim zdravstvenim ustanovama.

„Preko Doma zdravlja radimo preventivne preglede i zaista je od velikog značaja jer smo tako otkrili kod jedne naše korisnice tumore na dojkama koji su operisani. Naša ustanova pruža usluge senzorne sobe, koje ne naplaćuje korisnicima na teritoriji grada Kruševca. Isto tako imamo i kvantnu sobu, isto ništa ne košta za naše građane“, navodi Nevena Lazarević, direktorka Centra OSI Kruševac.

Za korisnike koji se u Dnevnom boravku svakodnevno druže i uče, zahvaljujući podršci grada Kruševca, pored zdravstvene i sve druge usluge su besplatne.

(RTS)