Kako se srednjoškolci pripremaju za upis fakulteta?

Većina srednjoškolaca koji su se opredelili za neku od nauka bliskih srednjoškolskom gradivu za prijemni ispit pripremaju se sami.

“Ja planiram da upišem Visoku zdravstvenu školu strukovnih studija u Beogradu, odnosno u Zemunu i imao sam tu sreću da mi je za prijemni predmet zdravstevna nega koju sam imao sve četiri godine u Mredicinskoj školi”, kaže Nikola Savić, maturant Medicinske škole u Kraljevu.

“Ja mislim da je nesigurnost, jer mislim da je dovoljno ono što naučimo za četiri godine”, kaže Jana Petrašinović, Medicinska škola u Kraljevu.

“Sociologija je nauka koja može da se nauči kroz čitanje samo, nisu neki zadaci pa da treba neko da mi objasni, mislim da mogu sam da se snađem”, navodi Pavle Pavković iz Gimnazije „Bora Stanković” u Nišu.

U srednjim školama nema organizovane pripremne nastave, ali su profesori na raspolaganju za svaku pomoć pa je užička gimnazija poslednjih godina dobija posebne pohvale s Medicinskog fakulteta zbog uspeha njenih đaka na prijemnim ispitima.

“Pored nastave koja je dodatna, pored sekcija, svaki od profesora izlazi u susret bilo kojim interesovanjima koja oni imaju”, kaže Vladica Rodaljević iz Užičke gimnazije.

“Onlajn nastava je nešto na šta smo navikli i mi i učenici tako da veoma često u popodnevnim časovima i onlajn drže prpreme”, kaže Olivera Todorović iz Gimnazije „Bora Stanković“ u Nišu.

Mnogi, međutim, smatraju da im je potrebna dodatna priprema pogotovo za fakultete za koje je iteresovanje veliko.

Teodora Vićentijević iz Gimazije „Bora Stanković“ u Nišu želi da upiše medicinu i navodi: „Negde oko 1400-1500 evra. Obično su pripreme po 700 evra, na žalost nema ništa manje od toga,ali eto, radim grupno, ne individualno i to mi pomaže.”

Individualna nastava još je skuplja i košta i do 3000 evra. Zato je potrebno dobro se informisati, jer mnogi fakulteti organizuju besplatnu pripremu.

“Početkom aprila smo počeli da držimo predavanja, obično se organizujemo subotom od 10, svake subote ovde na fakultetu, izuzev za geografiju četvrtkom od 19:30 i ja bih pozvala srednjoškolce, buduće studente”, navodi profesor Tatjana Anđelković sa PMF Niš.

Broj mesta za buduće brucoše na niškom univerzitetu još uvek nije utvrđen Prošle godine osnovne studije upisalo je oko 5000 studenata, dve trećine o trošku države.

(RTS)