Čuvari jezika i tradicije: Kako žive Srbi u Rumuniji

 

Srcem i pogledom usmerenim ka drugoj obali Dunava ka svojoj matici vekovima žive Srbi u mestu Svinica najvećoj srpskoj opštini u Rumuniji. Svaki susret sa sunarodnicima iz Srbije za njih je pravi praznik.

“Ja bih hteo da se družimo više sa našom braćom iz Srbije da naučimo jedni od drugih”, navodi Nikola Kurtić, Predsednik opštine Svinica.

“Najbitnije je to da govorimo jednim jezikom da imamo jednu kulturu, istu veru i da treba jedni druge da podržavamo i da na taj način čuvamo našu baštinu i naše srpstvo”, ističe Goran Jović, Predsednik kluba Justinijana Prima.

U Svinici živi nešto manje od hiljadu Srba. Do 2008. uglavnom su radili u rudniku koji je sada zatvoren. Mladi ljudi posle završetka osnovne škole obrazovanje nastavljaju u Temišvaru, a većina uglavnom ne zna srpski jezik.

“Pričamo jedan stari srpski jezik i mi ga održavamo. Ovi mladi što putuju u Temišvar i druge gradove već ne govore tako srpski uvek, ali mi što živimo ovde u Svinici govorimo srpski u kući, svaka kuća”, kaže Milka Balać, iz opštine Svinica.

Srbi u Svinici imaju podršku naše države, a posle ove posete produbiće se saradnja sa opštinama na jugu Srbije.

“Ono što je ideja svih nas, pa i Bele Palanke, Trgovišta, Leskovca, Lebana, je da širimo tu saradanju da se pobratimimo da napravimo neki vid saradnje sa našim privrednicima, sve u cilju boljeg života naših građana”, kaže Goran Miljković, Predsednik opštine Bela Palanka.

“Još veće zadovoljstvo je meni iz Trgovišta jer sam čuo od predsednika opštine Nikole da je dobar deo stanovništva odavde poreklom sa juga Srbije”, zaključuje Nenad Krstić, Predsednik opštine Trgovište.

U Rumuniji živi 12 hiljada Srba. Njihov broj se stalno smanjuje. Da bi Srbi i dalje čuvali svoje ime, tradiciju, jezik, svoju duhovnu vertikalu, ovakve posete su izuzetno važne, jer je osećaj zajedništva i pripadnosti nezamenljiv.

(RTS)