Budućnost medicine: Da li će roboti zameniti hirurge

Robotska hirurgija je produžena ruka minimalno invazivne hirurgije, kažu stručnjaci. Roboti neće zameniti lekare, ali će im olakšati posao.

“Nema hirurga koji radi laparoskopiju da nije imao teniski lakat, ja sam imao na obe ruke, da nema problema sa kičmom, tako da ergonomski je jako, jako lepo. Lično sam optimista mislim da će za 4-5 godina većina ozbiljnih centara imati robota, tako da ovo je super”, navodi prof. dr Radenko Koprivica, Slovenija.

U Srbiji već 15 godina minimalno invazivne zahvate, kad god je to moguće, biraju i lekari.

Dr Bojan Jovanović, iz Centra za minimalno invazivnu hirurgiju UKC Niš kaže da danas postoji mnogo bolja informisanost, edukacija člni svoje. “Znate, tu više nema – to je “conditio sine qua non” – hoćete da budete operisani i da brže izđete iz bolnice, da nemate rez, hoćete da nemate bolove – pa onda ćete se operisati minimalno invaizivnom tehnikom”.

“Izazov je, naravno, kako da bukvalno celokupnu hirurgiju prevedemo, ako je moguće, na ovaj vid hirurgije, i sa druge strane naravno za Srbiju je to sisgurno dosta važno, a to je uvođenje robotske hirurgije”, ističe prof. dr Aleksandar Simić, sa Prve hirurške klinike, UKC-a Srbija.

Robot predstavljen u Nišu nedavno je registrovan u Srbiji, do sada je instaliran u nekoliko bolnica zemalja u okruženju.

“Možete koristiti robota u ginekologiji, urologiji u abromenskoj hirurgiji, u torakalnoj hirurgiji, u kolarektalnoj hirurgiji, tako da imate širok spektrum operacija, nije on jedinstven za nešto jako specifično”, naglašava Saša Pozder, direktor „Medical Innovation Solutions“.

Lekari koji prisustvuju drugom kongresu minimalno invazivne hirurgije u Nišu poručuju da ovi zahvati uz pomoć robota već sada nisu budućnost već sadašnjost savremene medicine.

(RTS)