Milanović odluku Ustavnog suda da ne može da se kandiduje smatra gangsterskom; SDP: Imamo rezervni plan

Političko tlo u Hrvatskoj ne miruje. Poslednji potres izazvao je Ustavni sud. Odlučio je: Milanović ne može da bude i predsednik i kandidat za premijera.

„Predsednik Republike je nestranačka ličnost i dok obavlja tu dužnost, ne sme sudelovati u političkim aktivnostima nijedne političke stranke što isključuje bilo kakvu mogućnost da predsednik Republike u kontekstu raspisanih parlamentarnih izbora bude kandidat na listi za izbor zastupnika ili istican kao kandidat za dužnost predsednika Vlade Hrvatske i da u tom svojstvu sudeluje u političkoj izbornoj kampanji“, saopštio je predsednik ustavnog suda Hrvatske Miroslav Šeparović.

„Rijeke pravde dolaze!“, poručio je Zoran Milanović na svom Fejsbuk nalogu.

Posle neuobičajeno kratkog komentara na Fejsbuku, Zoran Milanović se, u svom stilu, obratio tek kasnije tokom posete Korčuli.

„Sugeriram ljudima koji su mi dali podršku, a to su stranke predvođene SDP-om, da budu jako lukavi i da se čuvaju, da paze što rade, jer ih je ta gangsterska družina uzela za taoce. Donijeli su odluku na jedan perfidan, gangsterski način, jedino nema pucnjeva i noževa, potpuno izvan Ustava, izvan bilo kojeg principa Ustava, prijete jednoj političkoj stranci, koja se nikada o zakon i Ustav ogriješila nije, mada to ovđe nije ni bitno, čak i da je“, rekao je Milanović.

A, SDP-ov lider poručuje – imamo plan C.

„Odluku Ustavnog suda moram poštovati. Ja od danas ne smijem govoriti da je Zoran Milanović kandidat, da će dobiti mandat za sastavljanje vlade i da će Zoran Milanović biti premijer. Barem do objave izbornih rezultata. Nakon izbora ćemo to uskliknuti. Građani ove zemlje žele promjenu“, rekao je predsednik SDP-a Peđa Grbin.

Od premijera i lidera HDZ-a Andreja Plenkovića kratak komentar da je odluka US očekivana. Reaguju i druge partije.

„Ništa nas to nije iznenadilo. Znali smo od prvoga dana kada je u petak izašlo da će to tako biti. Ali on je svoje postigao, on je postigao da ujedinjeni ljevicu. On je svoj cilj napravio. Kako će se on ponašati dalje, to samo dragi bog zna“, poručuje Stipo Mlinarić iz Domovinskog pokreta.

„Njegova dužnost je progovarati o problemima onoga što tišti sve građane, ali ne navijati za određenu političku stranku. Ja na takav način vidim ulogu predsednika države“, ističe Božo Petrov iz Most-a.

Od 13-oro ustavnih sudija, devetoro je glasalo za odluku po kojoj Milanović ne sme da se kandiduje na parlamentarnim izborima. Dvoje je bilo protiv, dok je dvoje ranije napustilo sednicu i nije ni glasalo. Baš izbor te četvorke za ustavne sudije podržao je SDP, u vreme dok ga je predvodio Zoran Milanović.

(RTS)