Zaharova: Osuđujemo provokacije Prištine, krivi SAD i EU

Marija Zaharova je rekla da je, dok se na Kosovu ne stvori punopravna Zajednica srpskih opština sa širokim izvršnim nadležnostima, kako je prvobitno dogovoreno, besmisleno govoriti o dobrobiti lokalne srpske zajednice, kao i samim izgledima za normalizaciju.

Na Telegramu je istakla da Moskva sa zabrinutošću prati zaoštravanje situacije na KiM, gde se, kako ističe, nastavljaju “progoni i nasilje nad srpskim stanovništvom koje organizuju albanski radikali“.

“U pokušaju potčinjavanja nealbanskih severnih krajeva, privremeni organi samouprave u Prištini su 26. maja izvršili nasilno oduzimanje upravnih zgrada opština Zvečan, Zubin Potok i Leposavić. Akciju je pratilo brutalno rasterivanje Srba koji su izašli na mirne proteste uz pomoć suzavca, šok bombi i policijskih palica. Desetine demonstranata je povređeno, mnogi su hospitalizovani.

Navela je da su “licemerni i gnevni povici Vašingtona i Brisela protiv ‘premijera‘ A. Kurtija očigledno zakasnili“. “Reakcija je usledila kada je juriš već bio okončan. Ni multinacionalne kosovske snage ni Misija EU za vladavinu prava – suprotno svojim mandatima – nisu intervenisale. Više su voleli, kao i mnogo puta do sada, da posmatraju ovu jednoobraznu sramotu spolja“, navela je Zaharova.

(RTS)