Vučić u SB UN: Prištinske institucije sprovode pravno i fizičko nasilje nad Srbima, nepodnošljivi uslovi za život

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić podsetio je na početku svog obraćanja da je prošlo 11 godina od potpisivanja Briselskog sporazuma, kao i da su Srbi ispunili sve na šta su se obavezali, dok formiranje Zajednice srpskih opština nije ni na vidiku.

“Ovih 11 godina je 11 godina neipunjenih obećanja, svakodnevnih izgovora i neistina i nesposobnosti EU kao garanta sporazuma da stvari pomeri sa mrtve tačke“ rekao je Vučić.

Istakao je da je to rezultiralo kontinuiranim pravnim i fzičkim maltretiranjem srpskog stanovništva na KiM.

Ukazao je da iako izveštaj Unmika ne ukazuje na ozbiljnost stanja na terenu, on činjenično dokumentuje skoro sve značajne događaje.

Priština ugrožava međunarodni mir i stabilnost

Podsetio je i da je 8. februara održana specijalna sednica u SB UN zbog situacije na KiM, a zbog toga što privremene institucije u Prištini stvaraju nepodnošljive uslove za Srbe i druge nealbance.

“Izveštaj o radu Unmika koji je pred nama danas je nešto o čemu se razgovara mesec i po dana od kada je ovo uvaženo telo održalo specijalnu sednicu o situaciji na Kosovu i Metohiji 8. februara. Dozvolite mi da vas podsetim da je ova hitna sednica održana na zahtev Republike Srbije jer su privremene institucije samouprave na Kosovu i Metohiji predvođene Aljbinom Kurtijem, dovele do ugrožavanja međunarodnog mira i stabilnosti“, rekao je Vučić.

Naveo je da je Srbija tada priložila detaljno objašnjenje postupaka na osnovu kojih privremene institucije nastavljaju kontinuirano i namerno da stvaraju nepodnošljive uslove za život Srba i nealbanaca.

“Republika Srbije je Savetu bezbednosti predstavila sve korake kojima su te institucije sprovele dobro planirane, široko rasprostranjene i sistematične napade i tretiranje protiv srpskih civila uključujući kontinuirano pravno nasilje, fizičko nasilje i selektivno targetiranje“, ukazao je predsednik Srbije.

Naveo je da je sednica iz februara održana zahvaljujući činjenici da su svi članovi Saveta bezbednosti procenili da su argumenti Srbije i podnete žalbe bili u skladu sa činjenicama i na osnovu toga je odobren zahtev Srbije.

“Naročito ističem da se većina koja je prihvatila našu argumentaciju sastojala od zemalja koje ne poštuju suverenitet i teritorijalni integritet Republike Srbije na način kojim je to predviđeno odredbama pravno obavezujuće rezolucije Saveta bezbednosti 1244“, ukazao je Vučić.

Uskoro opširnije…

(RTS)