Stano: Beograd i Priština da sprovedu Sporazum o normalizaciji i sve obaveze iz dijaloga

Od Beograda i Prištine se očekuje sprovođenje Sporazuma o normalizaciji odnosa i svih ostalih obaveza preostalih iz dijaloga, jer je to ključno za put ka Evropskoj uniji, rekao je portparol Evropske komisije Petar Stano.

„Obe strane su prihvatile da će njihove odgovarajuće obaveze koje proizilaze iz Sporazuma o putu ka normalizaciji postati sastavni deo njihovih puteva ka evropskim integracijama. Aneks o implementaciji zaključen u martu 2023. godine u Ohridu takođe odražava ovu posvećenost strana“, naveo je Stano za Tanjug.

Portparol Evropske komisije je pozdravio odluku šefova diplomatija EU da usvoje izmene i dopune poglavlja 35 u pristupnim pregovorima sa Srbijom, prema kojima Srbija treba u potpunosti da primenjuje svoje obaveze koje proizlaze iz Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa, u skladu sa implementacionim aneksom, dogovorenim 18. marta 2023. godine.

Stano dodaje da će u skladu sa tim,biti ažuriran dnevni red sledećeg sastanka Specijalne grupe za normalizaciju odnosa.

Nakon što je Savet ministara EU odobrio ovaj tekst, on će biti zvanično upućen Beogradu kao tekst pregovaračke pozicije EU za poglavlje 35.

Evropska komisija i Evropska služba za spoljnu akciju (EEAS) u februaru su predali predlog kojim bi obaveze iz Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, kao i aneks njegove primene, usaglašen u Ohridu, formalno postale sastavni deo pregovaračkog procesa o članstvu Srbije u EU.

(RTS)