Petković: Kurtija treba da inspiriše Rezolucija 1244, a ne Prizrenska liga

Petković je u saopštenju naveo da, Rezolucija 1244, koja je takođe doneta na današnji dan, jeste obavezujući međunarodno-pravni dokument koji se tiče Kosova i Metohije, i, ako je već ljubitelj godišnjica i istorije, Kurti ne treba da se vraća u davnu prošlost, već inspiraciju i osnov za političko delovanje treba da traži upravo u tom dokumentu Saveta bezbednosti UN.

„Nema Srbina koji Aljbina Kurtija neće podsetiti da je Prizren, davno pre nego što se u njemu na današnji dan, pre 145 godina okupila grupa otomanskih lojalista kako bi osnovala Prizrensku ligu, bio prestonica srpskih careva“, poručio je Petković.

Dodao je kada Kurti najavljuje da će slediti „filozofiju Prizrenske lige“, to znači da će slediti ideologiju koja je, između ostalog, „na koncu dovela i do toga da se u srpskome carskom gradu danas gotovo više i ne govori srpski“.

„Pozivajući se na ‘filozofiju Prizrenske lige’ Kurti se poziva i na njen antisrpski i antislovenski karakter, i nastoji da pruži istorijski alibi svojoj današnjoj agresivnoj šovinističkoj politici’. Iako su mu usta puna demokratije i građanskog društva, njemu je nemoguće da prizna bilo kakav nealbanski karakter Kosova i Metohije, jer njemu demokratija odgovora dok god je rezervisana samo za Albance, a građansko društvo samo onda kada u tom društvu žive isključivo Albanci“, naveo je Petković.

„Dok Kurti u nacional-romantičarskom zanosu iz Prizrena snuje velikoalbanske snove, Srbi se danas sećaju godišnjice jednog novijeg, i za savremenu politiku mnogo relevantnijeg dokumenta, a to je Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN“, istakao je direktor Kancelarije za KiM.

(RTS)