Lajčak: Kasnije u toku nedelje sastanak glavnih pregovarača Beograda i Prištine

Miroslav Lajčak je u objavi na Fejsbuku naveo da očekuje da će obe strane doći na sastanak otvorenog uma, da će biti fleksibilni i orijentisani na pronalaženje rešenja, na osnovu ideja koje su prezentovane na prethodnim sastancima.

Nakon što je posetio više zemalja – Bugarsku, Poljsku, Grčku, a sada ide i u Bosnu i Hercegovinu, ocenjuje da će ove nedelje tema biti kako da se aktuelni trenutak o proširenju EU pretvori u realnost.

Uredbom centralne banke u Prištini, od 1. februara je jedina valuta u kojoj je dozvoljen gotovinski platni promet na KiM evro, što znači zabranu dinara.

Poslednji sastanak glavnih pregovarača Beograda i Prištine koji je bio posvećen uredbi centralne banke u Prištini prema kojoj je jedina valuta dozvoljena u gotovinskom platnom prometu na KiM evro, održan je 4. aprila u Briselu.

Glavni pregovarač Beograda Petar Petković tada je izjavio da je delegacija Beograda iznela svoj izbalansirani predlog za rešenje problema platnog prometa, koji podrazumeva kompromisno rešenje, ali da Priština nije pokazala volju za to.

(RTS)