Danas nastavak konstitutivne sednice Skupštine Srbije

Predlog za izbor Ane Brnabić stigao je u parlament 8. marta, a izvestilac za tu tačku dnevnog reda biće šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Milenko Jovanov.

„U skladu sa Poslovnikom Narodne skupštine, predlažemo navedenog narodnog poslanika za predsednika Narodne skupštine Republike Srbije, smatrajući da će svojim dosadašanjim radom i političkim iskustvom i ličnim kvalitetima doprineti dobrom i efikasnom vođenju sednica Narodne skupštine“, piše u predlogu kandidature Ane Brnabić za predsednicu parlamenta.

Predsednik Srbije i član SNS-a Aleksandar Vučić rekao je da je na sednici Predsedništva SNS-a dogovoreno da je kandidat za predsednicu Skupštine Srbije Ana Brnabić.

Brnabićeva je navela da će funkcija predsednice Narodne skupštine, za koju je predložena, za nju biti veliki izazov.

Nedelju dana pre nastavka sednice, u Skupštini Srbije formirano je 16 poslaničkih grupa.

Novi saziv Narodne skupštine konstituisan je 6. februara pošto je verifikaciona komisija potvrdila mandat za svih 250 poslanika.

Deo poslanika je tada položio i potpisao zakletvu u sali, dok je deo opozicionih poslanika napustio zasedanje i zakletvu položio u skupštinskom holu.

Za danas je najavljeno razmatranje samo druge tačke, odnosno izbora predsednika, a u nastavku konstitutivne sednice treba da se izaberu potpredsednici, da se imenuje generalni sekretar, izaberu članovi radnih tela i članovi stalnih parlamentarnih delegacija u međunarodnim institucijama.

Stojan Radenović će predsedavati sednicom do izbora predsednika parlamenta, a u tome mu pomažu po jedan najmlađi poslanik sa četiri izborne liste koje su dobile najveći broj poslaničkih mandata.

Poslovnik predviđa da predlog kandidata za predsednika Narodne skupštine podnosi najmanje 30 narodnih poslanika.

Pre pristupanja izboru predsednika parlamenta, Narodna skupština odlučuje da li će se glasati tajno ili javno, a za predsednika je izabran narodni poslanik za koga je glasala većina od ukupnog broja narodnih poslanika.

Broj potpredsednika Narodne skupštine, prema Poslovniku, utvrđuje se na predlog predsednika parlamenta.

Parlament u nastavku zasedanja treba da odluči i o utvrđivanju sastava stalnih parlamentarnih delegacija za učešće u radu Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, Parlamentarne skupštine Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) i drugih multilateralnih parlamentarnih institucija i organizacija.

Na izborima 17. decembra učestvovalo je 18 izbornih lista, a u poslaničke mandate osvojilo je njih 10.

(RTS)