Brnabić: SPN ima nove zahteve koji su neprihvatljivi, sutra novi sastanak

Predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić izjavila je da su predstavnici koalicije „Srbija protiv nasilja“, posle samo sedam dana od kada su poslali predloge u vezi sa izbornim uslovima, jutros poslali nove koji nemaju veze sa starim predlozima, koji ne mogu da se prihvate.

Brnabićeva je kazala da taj deo opozicije sada traži da se dvotrećinskom većinom usvoji ustavni zakon o izmenama i dopunama ustavnog zakona za sprovođenje Ustava kako bi se svi lokalni izbori održali u istom danu 2024. godine.

„Nema veze kad im je vreme, koliko je Ustavom zagarantovan mandat, i mi sad kažemo kad su izbori. Mislim da nije prošlo ni sedam dana kad sam rekla da to neću da prihvatim, i da ako otvorimo presedane tu nema kraja“, rekla je Brnabićeva.

Kako je dodala, za neverovati je što se dešava i kakva je vrhunska neodgovornost opozicije.

Ona je dodala da je ta grupacija obavestila da su pre četiri dana obavestili OEBS zvanično sa zahtevom da posreduje u nečemu što oni zovu „postpredizborna kriza u Srbiji“, a imate ljude koji su bacali „drvlje i kamenje“ što je pozvala, kako kaže, više ambasadora u svojstvu posmatrača na prošlo sastanak.

Brnabić je kazala da ostaje sastanak za sutra u 9 ujutru i poručila da će se do kraja nedelje formirati Komisija za rad na izmenam i dopunama zakona vezano za izbore, kao i da će se raditi na Komisiji za uvid u birački spisak.

Zahvalila je svima koji u tome budu želeli da učestvuju. 

Predlog izmene Ustavnog zakona

Koalicija „Srbija protiv nasilja“ uputila je Skupštini Srbije predlog izmena Ustavnog zakona za sprovođenje Ustava kojim bi bilo omogućeno da izbori za odbornike Skupštine grada Beograda i skupština ostalih lokalnih samouprava budu održani u istom danu, najranije šest meseci od ispunjenja svih preporuka ODIHR-a, a najkasnije do kraja 2024.

Prema Predlogu ustavnog zakona o izmenama i dopunama Ustavnog zakona za sprovođenje Ustava, koji je predsednici parlamenta uputila poslanička grupa Stranke slobode i pravde, navedeno je da bi Narodna skupština donela zakone o izmenama i dopunama Zakona o lokalnim izborima, Zakona o izboru narodnih poslanika, Zakona o jedinstvenom biračkom spisku, Zakona o prebivalištu i boravištu građana, Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, Zakona o sprečavanju korupcije i Zakona o Ustavnom sudu.

Predloženo je i da organi grada Beograda, opština, gradova i gradskih opština koji obavljaju funkcije u trenutku stupanja na snagu tog Ustavnog zakona nastavljaju da rade do dana konstitituisanja lokalnih parlamenata i izbora izvršnih organa, na osnovu rezultata istovremeno održanih izbora.

Usvajanjem predloženih izmena Ustavnog zakona ponovo bi se uspostavio termin redovnih lokalnih izbora.

(RTS)