Borelj i Johansonova o predaji oružja u Srbiji: I svoj dom i celu Evropu čine bezbednijim

Na konferenciji u Briselu o planu za kontrolu oružja i lakog naouružanja u Jugoistočnoj Evropi Žozep Borelj je izjavio da su nedavni tragični događaji u Srbiji podsetili da se ovakva ubistva dešavaju i u Evropi i tako „učinili ovaj sastanak još važnijim“.

„EU i Zapadni Balkan imaju dužnost da se bore protiv nasilja i krijumčara oružjem da bi sprečili njihovo širenje po celom kontinentu. Ilegalna trgovina je pretnja miru i stabilnosti u Evropi i povećava rizik od terorističkih napada“, rekao je Borelj.

Podsećajući na tragični bilans višestrukih ubistava u OŠ „Vladislav Ribnikar“ i u okolini Mladenovca, komesarka Ilva Johanson je izrazila saučešće državnom sekretaru u Ministarstvu unutrašnjih poslova Danilu Stevandiću, koji je predstavljao Srbiju na konferenciji.

„Dobro je da vlada Srbije preduzela mere, uključujući i amnestiju za predaju oružja, koju podržava „SEESAC“, naš regionalni program za kontrolu lakog i malokalibarskog oružja“, rekla je komesarka.

Komesarka za unutrašnje poslove je istakla da su građani u Srbiji samo do prošlog petka predali 9.400 komada oružja i 900 ekspolozivnih naprava, što je „više nego u tri prethodne kampanje zajedno“.

„Zahvaljujem se onima koji su predali oružje. Učinili su tako ne samo svoj dom bezbednijim, već i celu Evropu“.

„EU neće biti bezbedna bez bezbednog i sigurnog Zapadnog Balkana“

Zvaničnici EU su ocenili da EU neće biti bezbedna bez bezbednog i sigurnog Zapadnog Balkana, regiona koji čine „buduće zemlje članice EU“. Podsetili su da je EU od 2002 godine do danas uložila 38 miliona eura u kontrolu oružja u regionu.

Žozep Borelj je najavio da će EU izdvojiti dodatna 4 miliona evra u naredne tri godine za podršku „Mapi puta“ za kontrolu naoružanja u regionu Zapadnog Balkana.

(RTS)