Policajci optuženi za lažno svedočenje u postupku protiv Gorana Papića

Tužilaštvo je predložilo da ih sud oglasi krivim i da J. I., s obzirom na sve olakšavajuće okolnosti i samo priznanje, osudi na kaznu zatvora od tri meseca, a da okrivljenog M.T. osudi na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i šest meseci, saopšteno je na sajtu tog tužilaštva.

Optužnim predlogom oni se terete za po jedno krivično delo davanje lažnog iskaza, jer su 5. novembra 2019. godine u svojstvu svedoka dali lažne iskaze u disciplinskom postupku koji se vodio protiv policijskog službenika G. P. zamenika načelnika Službe za borbu protiv organizovanog kriminala Uprave kriminalističke policije i T. A. šefa Odseka u Upravi kriminalističke policije Odseka za suzbijanje organizovanih oblika krijumčarenja opojnih droga – Odeljenja za suzbijanje organizovanog krijumčarenja opojnih droga u Službi za borbu protiv organizovanog kriminala Uprave kriminalističke policije.

Oni su, kako se sumnja, znali da tvrdnje koje iznose neodgovaraju stanju onoga na šta se njihov iskaze odnose, da daju iskaze u disciplinskom postupku kao i da su bili upozoreni da su dužni da govore istinu kao i da za davanje lažnog iskaza mogu biti krivično gonjeni, te su na osnovu njihovih iskaza G. P. i T. A. rešenjem Ministarstva unutrašnjih poslova od 10. januara 2020. godine oslobođeni disciplinske odgovornosti u postupku koji se protiv njih vodio pred disciplinskim tužiocem, a zbog teške povrede službene dužnosti.

Kako Tanjug saznaje, G. P. je Goran Papić koji je pravosnažno osuđen za vraćanje automobila Marku Miljkoviću, pripadniku organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka, a u toku je suđenje protiv Papića i njegovog kolege Branislava Pandura zbog sumnje da su iskorišćavanjem službenog položaja sprečili hapšenje i procesuiranje pripadnika kriminalne grupe N. K.

(RTS)