Solidarnost EU u kupovini gasa – Srbija među nekoliko zemalja koje nisu članice

Zemlje Evropske unije dobile su zadatak da do novembra gasna skladišta popune do 90 odsto. Za ovu prvu zajedničku tranšu, svetski dobavljači, do 9. maja, moraju dostaviti ponude, a iz konkursa su eliminisane i ruske kompanije i ruski gas. Cilj briselske energetske solidarnosti je da se, za sledeću grejnu sezonu na vreme obezbedi gas iz drugih izvora i to po najpovoljnijim cenama.

„Prvi put u istoriji EU treba da damo sve od sebe i da gas kupujemo na zajednički način. Znamo da će gas još neko vreme igrati ulogu neophodnog prelaznog goriva“, kaže potpredsednik Evropske komisije za međuinstitucionalne odnose i predviđanja Maroš Šefčovič.

Bugaska, Rumunija, Mađarska i Slovačka sklopile posao sa azerbejdžanskim gigantom

Istovremeno, rešenja za energetsku krizu međusobno traže i pojedine članice. U Sofiji, u okviru zajedničke inicijative „Prsten solidarnosti“ gasni operateri Bugarske, Rumunije, Mađarske i Slovačke sa azerbejdžanskim gigantom „Sokar“ potpisali su gasni memorandum.

Predsednik Bugarske Rumen Radev ocenjuje da će to osigurati bezbednost snabdevanja i diversifikaciju čitavog regiona centralne, istočne i južne Evrope – najbrže, najefikasnije i najjeftinije.

„Najbolje rešenje za trenutnu energetsku krizu je da se u Evropu može dopremati više gasa iz različitih resursa i ruta“, kaže ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto.

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev naglašava da je ta zemlja veoma pouzdan partner u energetici spremna da ostvari sve ciljeve i doprema gas mnogim zemljama u Evropi.

Austrija i Slovenija koje su zavisile od ruskog gasa, solidarnost sada traže u Hrvatskoj – alternativni put snabdevanja vide u većim isporukama tečnog prirodnog gasa.

„U trenutku kada se bavimo diverzifikacijom puteva snabdevanja gasom, i za nas je izuzetno važan projekat dogradnje terminala Krk i gasovoda. Podržavamo povezivanje terminala sa Austrijom preko Slovenije“, napominje slovenačka šefica diplomatije Tanja Fajon.

 Dok Evropska unija radi na više energetskih frontova kako bi sprečila nestašice gasa i prošlogodišnje cenovne šokove i Rusija povlači poteze. Do aprila iduće godine zabranila je objavljivanje podataka o svojoj proizvodnji nafte i gasa i sve više se okreće zahtevnom azijskom tržištu.

A prognoze Međunarodne agencije za energetiku upozoravaju – snabdevanje gasom i tokom ove godine ostaje ograničeno.

(RTS)