Moravski koridor – od Pojata do Makrešana sedam mostova, tri nadvožnjaka, dve raskrsnice

Već u subotu kada se otvori prva deonica Moravskog koridora duga 16,8 kilometara od Pojata do Makrešana, benefite će osetiti meštani opština Ćićevac i Varvarin, kao i građani Kruševca.

Za dve nerazvijene opštine otvaraju se i nove perspektive.

“Nešto čemu se posebno radujemo jeste industrijska zona između Ćićevca i Varvarina. Površina od 22 hektara će biti od izuzetnog značaja za ove dve opštine s obzirom na to da je podjednako udaljeno od velikih centara, velikih gradova“, kaže Mirjana Krkić, predsednica opštine Ćićevac.

“Očekujemo zaista privlačenje investitora i nova radna mesta za naše meštane, s obzirom da se opština Varvarin zaista kao jedna mala opština susreće sa problem teže mogućnosti zaposlenja naših građana“, kaže Violeta Lutovac Đurđević, predsednica opštine Varvarin.

Na prvoj deonici sektora jedan izgrađeno je sedam mostova čija je ukupna dužina blizu dva kilometra, tri nadvožnjaka, dve raskrsnice. Regulisan je tok Morave.

„Na ovih prvih 17 kilometara auto-uta imamo dva objekta – jedan je dužine 1,6 kilometara, to je prosek, izgradnja novog korita u Mrzenici, imamo obalu, utvrdu na 14. kilometru u dužini 650 metara. Međutim, na celom projektu imamo gotovo 60 kilometara hidrotehničkog uređenja Zapadne Morave“, kaže Leonid Vuković, šef projekta Moravski koridor.

“Ovaj koridor znači i našim poljoprivrednicima jer kroz regulaciju reke Morave koja godinama zna da poplavi najplodonosnije njive pored Morave to se sada neće dešavati. I naravno ovaj koridor znači u smislu povezivanja mreže auto-puteva“, rekla je Jasmina Palurović, predsednica grada Kruševca.

Modernom, digitalnom saobraćajnicom povezaće se oko pola miliona žitelja tromoravlja i koridori 10 i 11, što će omogućiti brži transport ljudi i robe.

(RTS)