Moravski koridor – novi zamajac privrednog i turističkog razvoja Čačka

Sektor tri Moravskog koridora od Adrana do Preljine gradi se u dužini od nešto više od trideset kilometara. U skoro svakom selu duž Ibarske magistrale su gradilišta na kojima su kranovi i teške mašine.

Predsednik Mesne zajednice Adrani Dragoljub Marković kaže da se rade podvožnjaci za prolaz koji će koristiti meštani za svoje parcele.

Gradi se most na reci kao i veliki most na Moravi koji spaja Miločaj i Adrane, dodaje Marković ističući da je to jedan od najvećih objekata na trasi.

Moravski koridor će rasteretiti Ibarsku magistralu kojom svakodnevno prolazi na hiljade automobila i teretnih vozila. Moderna saobraćajnica će uz brže i bezbednije putovanje doprineti i razvoju privrede. Iz kompanija i preduzeća ističu da im svaki kilometar auto-puta mnogo znači.

Vladimir Krstić, predsednik Foruma privrednika Čačka, ističe da ta organizacija ponosno ističe značaj svih infrastrukturnih projekata, između ostalog i Moravskog koridora.

„Infrastruktura kao preduslov razvoja svih ostalih privrednih aktivnosti donela i doprinela tome da je Čačak postao prepoznat i kao industrijski centar“, kaže Krstić.

U Preljini će se ukrstiti dva koridora – auto-put „Miloš Veliki“ i Moravski koridor. I blizina Aerodroma „Morava“ daje novu šansu Kraljevu, Čačku i drugim gradovima ne samo u drumskom saobraćaju.

„Izgradnja infrastrukture i ogromno investiranje u zapadnu Srbiju stvara mogućnost za još veći potencijal, više domaćih i inostranih turista“, naglašava gradonačelnik Čačka Milun Todorović.

Kako ocenjuje, puštanjem u saobraćaj međunarodne vazdušne luke „Morava“ u Lađevcima i kargo-terminala „Zapadna Srbija“, čitav region dobija na velikom značaju.

Uz nove kilometre auto-puta, radi se i na hidrotehničkom uređenju Zapadne Morave, ali i na izgradnji takozvanog Digitalnog koridora radi brže i pouzdane razmene informacija i bolje bezbednosti saobraćaja.

(RTS)