Koliko solarni paneli smanjuju račune za struju, računica profesora ETF-a koji ih je ugradio

U Srbiji ima 1.300 kupaca-proizvođača električne energije – 1.000 domaćinstava, jedna stambena zgrada, a ostalo je privreda. Da je korist značajna potvrđuje i profesor Elektrotehničkog fakulteta koji je na krov kuće stavio solarne ploče.

„Najveća korist je definitivno smanjivanje računa. Ja sam moje račune gotovo prepolovio. I moja investicija s ovom povećanom cenom struje isplatiće se za pet i po godina“, ističe Nikola Rajaković, profesor Elektroetehničkog fakulteta u Beogradu.

Za priključenje desetak dana

U „Elektrodistribuciji Srbije“ tvrde da, ako je dokumentacija kompletna za priključenje na mrežu treba desetak dana, ali i dalje ima primedbi da je procedura i dalje zahtevna.

„Da bi se još ubrzo proces priključenja da se uvede sertifikacija za izvođače radova koji bi bili odgovorni za sve urađeno i za sav kvalitet i bezbednost urađenih radova“, naglašava Predrag Matić, direktor Direkcije za planiranje i investicije u „Elektrodistribuciji Srbije“.

Svi koji stave solarne panele, struju koriste za svoje potrebe, a višak mogu deponovati kod EPS-a, povući kada im treba, ili prodati. Izmene zakona o obnovljivim izvorima energije od aprila uvele su nova pravila .

Podsticaji za zelena ulaganja

„Za domaćinstva instalisana snaga je 10,7 kilovata, a za malu privredu to je do 150 kilovata. Znači ograničili smo donekle kapacitete u smislu da imaju prioritetni pristup distributivnoj mreži da nemaju nikakvih odgovornosti“, ističe Dubravka Đedović, ministarka rudarstva i energetike.

Željko Marković, lider za energetiku u „Dilojtu“ ukazuje da je koncept prozjumera važan zato što se daje mogućnost ljudima da budu aktivniji na tržištu, da proizvedu neku električnu energiju.

„Naročito je važan za neka veća proizvodna preduzeća koja na taj način mogu da obezbede određeni deo energije po već unapred poznatoj ceni“, navodi Marković.

Srbija je zakoračila u enrgetsku tranziciju, a najvažnije da su u tom procesu aktivni i građani i mala privreda.

Iz Vlade obećavaju da će podsticati i olakšati zelena ulaganja.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike