Žigmanov čestitao Dan ukrajinske nacionalne zajednice

Dan ukrajinske nacionalne zajednice je praznik uspostavljen kao dan kada je održana Osnivačka skupština Nacionalnog saveta ukrajinske nacionalne manjine u Srbiji 2003. godine, navodi Ministarstvo u saopštenju.

Na osnovu popisa iz 2022. godine, u Srbiji živi 3.969 pripadnika ukrajinske nacionalne manjine.

Ukrajinci se u Vojvodini pojavljuju još u 17. veku, a poslednje veće migracije iz Galicije beleže se krajem 19. i početkom 20 veka. Izuzetno su disperzirana nacionalna zajednica, čiji pripadnici u većem broju žive na teritorijama opština Kula, Vrbas i Inđija te gradova Novi Sad i Sremska Mitrovica.

Ukrajinska zajednica svoju kulturu čuva i razvija u šest kulturno umetničkih i prosvetnih društava. Zainteresovana deca, njih oko 150, fakultativno izučavaju nastavu ukrajinskog jezika sa elementima nacionalne kulture u osnovnim školama u pet sredina sa najviše pripadnika ove zajednice.

Uz finansijsku podršku Vlade Autonomne Pokrajine Vojvodine na ukrajinskom jeziku izlaze mesečni list „Ridne Slovo“ i dečji časopis „Solovejko“. Radio programe na ukrajinskom emituju regionalne radio stanice u gradovima Vrbasu, Kuli, Inđiji. Ukrajinska redakcija RTV emituje dve emisije na ukrajinskom jeziku svake nedelje, a u okviru Radio programa, sadržaji na ukrajinskom jeziku emituju se svakodnevno, sa dodatnim sedmičnim emisijama.

Centralna kulturna manifestacija Ukrajinske zajednice je Festival ukrajinske kulture „Kalina“, ove 2023. godine održan je osamnaesti po redu.

Zajedničkim radom Nacionalnog saveta ukrajinske nacionalne manjine, kao organizatora festivala, i državnih institucija u obliku podrške, tokom osamnaest godina festival „Kalina“ je postao festival najvišeg nivoa u okruženju među pripadnicima brojne ukrajinske zajednice.

Veoma značajna manifestacija je Festival ukrajinskog dečjeg stvaralaštva „Veselka/Duga“ na kojem deca predstavljaju muzičko-scenska i likovna dostignuća.

„Sa ponosom ističemo kako su vlasti u Republici Srbiji i Autonomnoj Pokrajini Vojvodini posvećeni afirmaciji vrednosti multikulturalizma, u čijoj osnovi je podrška očuvanju i razvoju nacionalne samosvojnosti svih zajednica. Stoga ćemo i dalje predano raditi na obezbeđivanju potrebnih preduslova – od primene zakona, preko materijalno-finansijskih sredstava do manjinskih senzitivnih politika – kako bi Ukrajinci u Vojvodini uspešno nastavili razvijati svoje nacionalne institucije i životne perspektive pripadnika ove zajednice“, piše u saopštenju.

(RTS)