Veštačka inteligencija menja ljude – 14 miliona radnih mesta manje u narednih pet godina

Veštačka inteligencija uveliko ima primenu u medicini, poljoprivredi, a korisiti se čak i u pravosudnoj praksi, a njen razvoj će imati i pozitivan i negativan uticaj na radna mesta, predviđaju stručnjaci Svetskog ekonomskog foruma.

Ivan Umeljić iz Centra za promociju nauke kaže da je veštačka inteligencija već prepoznata kao jedna od najvažnijih tehnologija u 21. veku.

„O tome da je taj problem prepoznat svedoči i to da je Evropska komisija donela čitav niz akata kojim pokušava da reguliše ovu oblast, pa i prava radnika. Tu bih izdvojio predlog Evropske regulativne uredbe gde su prava radnika i primena veštačke inteligencije u toj oblasti svrstani u visokorizične procese koji mogu da ugroze ljudsku slobodu, prava i bezbednost“, kaže Umeljić.

Postoje i procene investicione banke „Goldman Saks“ koje pokazuju da bi veštačka inteligencija mogla da zameni 300 miliona poslova s punim radnim vremenom.

„Obrazovni sistem se mora prilagoditi ovim novim temama i moraju se organizovati javne rasprave kako bi se ove teme približile građanima. Neke od manifestacija kod nas koje se bave tim temama su ‘Maj mesec matematike’ i Sajam tehnike i tehničkih dostignuća koje građani mogu da posete“, zaključuje Umeljić.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike