Treba li deci ograničiti društvene mreže i da li je Tiktok najveća opasnost

Katarina Jonev rekla je da internet ne treba zabraniti, pošto bi tom logikom trebalo zabraniti i druge stvari.

„Onda moramo da zabranimo i automobile, zato što se potencijalno može desiti i saobraćajna nesreća. Onda je pre nekoliko stotina hiljada godina trebalo da bacimo u reku čoveka koji je izmislio vatru, jer možemo da se opečemo“, navela je Katarina Jonev.

Istakla je da smo u 21. veku, koji je vek digitalizacije i da smo svi u digitalnom dobu.

„Moramo da se oslobodimo straha. Ja zaista apelujem ovom prilikom na roditelje, kada je reč o internetu, kada je reč o društvenim mrežama, prva najbitnija lekcija koju ćete, nadam se, zapamtiti u ovih nekoliko minuta, a ne samo da imamo strah kada je u pitanju tehnologija: naša deca se rađaju u digitalnom dobu, sazrevaju, odrastaju, edukuju se. Bitno je da budemo učesnici tog procesa“, objasnila je Jonev.

Mobilni telefoni nisu igračke

Dodala je kako namena mobilnih telefona nije da budu igračke, ali da je za početak najbitnije da se oslobodimo straha i da se edukujemo sa decom.

Katarina Jonev je istakla da je platforma „Jutjub kids“ prepoznata kao sigurna platforma za decu, ali da opasnosti postoje i na njoj.

„Postoje jako zli umovi koji su uspeli da uđu i na tu platformu i da kreiraju sadržaj koji je apsolutno neadekvatan. Bilo je situacija da je neko napravio parodiju na ‘Patrolne šape’ koje deca zaista obožavaju, samo što je ta morbidna epizoda bila posvećena samoubistvima, suicidnim mislima i slično“, istakla je Katarina Jonev i dodala da postoje slični primeri i sa Pepom Prasetom.

Poručila je da je potrebno da se uverimo da je naše dete zaista bezbedno na tim platformama.

„Hajde da sednemo nekad sa detetom i da zajedno gledamo. Jako veliki broj roditelja zaista pravi grešku i, ako kažemo da je prosek, a znamo da je prosek koliko je dete dugo ispred mobilnog telefona svaki dan u Republici Srbiji sedam do devet sati, pa nije se to desilo preko noći, nego je ipak to dete od ranog uzrasta bilo izloženo beskonačnom, nekontrolisanom vremenu preko mobilnog telefona“, navela je Katarina Jonev.

Istakla je da pustiti dete da samostalno luta lavirintima društvenih mreža nikada nije dobro i da treba biti obazriv i raditi sa decom.

Mlađi od 13 godina ne treba da budu na Tiktoku

Za društvenu mrežu Tiktok ocenila je da je „zlo“ i da mlađi od 13 godina ne bi trebalo da budu prisutni na toj društvenoj mreži.

„U realnosti, deca već sa sedam, osam godina imaju samostalne profile. Užasavajuće je to što su, prosto društvene mreže tako funkcionišu, uključujući i Tiktok, dozvolile deci koja nisu na emotivnom, kognitivnom razvoju, nemaju socijalne veštine, da budu prisutna u toj meri na društvenoj mreži gde ima toliko neprimerenog agresivnog i brutalnog sadržaja“, istakla je Jonev.

Dodala je da je rešenje u umrežavanju naloga i da na taj način roditelji prate kako se deca ponašaju na Tiktoku.

Katarina Jonev je istakla da je ista kompanija koja je napravila Tiktok napravila sličnu društvenu mrežu Lemon8, koju je više od 17 miliona ljudi već preuzelo.

Navela je da će se truditi da svoje dete usmeri prema sadržaju koji je dobar i primeren za uzrast.

(RTS)