Srpski dronovi-kamikaze pokazaće svoju snagu prvi put na Pešteri

Srpski dron-kamikaza ili „jedini komarac“, čiju je ubojitost moguće kontrolisati, oprobao se i na Pešteri. Bez obzira na loše vremenske uslove, svoju snagu pokazaće i u petak, prvi put pred širom publikom.

„Veoma je agilan, brz, ide preko 100 kilometara na čas, ubojit je, može da leti do 15 metara u sekundi, tako da se dobro bori s vetrom“, objasnio je operater. 

Naočare za upravljanje dronom

Dron-komarac doneo je još jednu novinu u Vojsku Srbije, prvi put dron operateri koriste video-transmiter, odnosno naočare za upravljanje dronom.

Ovaj proizvod domaće industrije pokušaj je da se i u razvoju naoružanja prati četvrta industrijska revolucija. Iskustva sa ukrajinskog fronta su pojednostavila izbor naoružanja koje se razvija.

„Malo je napredniji od onoga što se može videti u Ukrajini, ukrajinski su komercijalni, prilagođeni“, rekao je Nenad Miloradović, pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse.

Vojska se oprema i izviđačkim dronovima

Dron-kamikaza nešto je manji od ostalih tog tipa proizvedenih u našoj zemlji. U planu je razvoj i „komarca“ 2 i 3 koji će biti nešto drugačiji.

„Prvi će imati dva i tri puta veću bojevu glavu sa znatno većim efektivnim sposobnostima“, rekao je Miloradović.

Opremanje besposadnim letelicama planirano je od najnižeg taktičkog nivoa sve do najvišeg nivoa vojske. Uz ove dronove-kamikaze vojska se oprema i izviđačkim dronovima.

(RTS)