Protest autoprevoznika i špeditera iz Srbije i RS zbog zatvaranja graničnog prelaza

Od nadležnih organa Srbije i Republike Srpske autoprevoznici traže da za teretni saobraćaj otvore granični prelaz Trbušnica-Šepak u Loznici, koji već 15 godina funkcioniše isključivo za putnički saobraćaj.

Prelaz „Mali Zvornik-Karakaj“ zatvoren je 8. aprila, a most između Malog Zvornika i Zvornika, koji je funkcionisao za teretni saobraćaj, zahteva potpunu rekonstrukciju zbog velikih oštećenja. Autoprevoznici kažu da se od tada suočavaju sa nizom problema jer su troškovi njihovog poslovanja sada višestruko uvećani, što dovodi u pitanje njihov rad.

Tvrde da su sada prinuđeni da putuju na desetine kilometara dalje do graničnih prelaza u Ljuboviji, Rači i u Badovincima koji, kako kažu, nisu adekvatno prilagođeni njihovim potrebama i da često tamo čekaju i duže od 24 sata.

Špediteri takođe kažu da sada zbog preusmeravanja saobraćaja i oni imaju problem, jer je njihov posao doveden u pitanje i prinuđeni su da otpuštaju radnike, jer ne znaju do kada će ova situacija trajati.

“Što se tiče graničnog prelaza Ljubovija, gore terminal postoji za desetak do dvadeset kamiona, znači ostali kamioni kad dođu svi su na putu prema Crnoj Gori, prema Užicu, a mnogi rade od 7 do 15 časova. I zamislite da dođe kamion, do dva sata ne može da se obradi predmet, on mora čekati sutradan“, kaže autoprevoznik Zoran Vasiljević.

Vlasnik prevozničke firme iz Loznice Vladimir Maksimović kaže da je obavljanje transporta znatno otežano i skuplje, jer je sada za obavljanje istog posla potrebno preći do 100 kilometara u jednom smeru.

„Mnogo nas zabrinjava ovo što se dešava, jer dosta porodica živi od tog prevoza, plaćamo uredno poreze, sve na vreme platimo i imamo velike probleme, a moramo da izvadimo iz džepa da platimo i socijalno, i penziono, i amortizere kamiona“, navodi autoprevoznik Dragan Sladaković.

Šta kažu nadležni

U Ministarstvu unutrašnjih poslova za RTS kažu da su upoznati sa problemom autoprevoznika i špeditera i da se pitanje otvaranja graničnog prelaza Trbušnice za teretni saobraćaj ne može rešiti jednostranom odlukom organa Republike Srbije.

Dodaju da Uprava saobraćajne policije preduzima mere iz svoje nadležnosti kako bi se to pitanje rešilo u saradnji sa nadležnim organima Bosne i Hercegovine.

U Putevima Srbije kažu da je u toku izrada projektne dokumentacije za rekonstrukciju mosta koji povezuje Mali Zvornik i Zvornik, ali da još uvek nije poznat datum početka radova, kao ni završetak.

Autoprevoznici na drugoj strani kažu da će, ukoliko ne dobiju odgovarajuća rešenja u narednih nekoliko dana, radikalizovati svoje proteste.

(RTS)