Izložba „Zašto“ u Ruskom domu u Beogradu – sećanje na stradanje ali i simbol zajedništva dva naroda

Pre 25 godina Jugoslavija je postala meta – mostovi, bolnice, železnica, zgrade, kuće. I tada, pod bombama, narod je prkosio. Na trgovima su organizovani koncerti, vijorile su se zastave sa metama. Takva zastava, četvrt veka kasnije, simbolično i na krovu Ruskog doma u Beogradu.

„Ta zastava biće simbol našeg pamćenja o događajima koji su se desili pre 25 godina ovde u Beogradu, Srbiji, tadašnjoj Jugoslaviji. Baš na krovu Ruskog doma ta zastava će se vijoriti narednih 78 dana, kao simbol našeg pamćenja i zajedništva“, kaže Jevgenij Baranov, direktor te institucije.

Zajedništvo sa srpskim narodom ruski narod je pokazivao i tada. U Moskvi su organizovani protesti ispred američke ambasade, na trgovima. O tome svedoče fotografije foto-reportera ruske agencije Tas a uz njih i arhiva Večernjih novosti. Foto-reporteri tog dnevnog lista beležili su razaranje Jugoslavije i patnju dugu 78 dana.

„Ova izložba trebalo bi da nas podseti šta se dogodilo pre 25 godina. Od tada do danas umesto međunarodnog prava zavladalo je pravo sile i pravo jačeg. To smo videli i u Libiji, u Iraku, a sve je počelo upravo 24. marta 1999. godine. Zato treba da se sećamo, da govorimo svojoj deci“, napominje direktor agencije Tas Andrej Kondrasov.

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko smatra da je Zapadu bilo potrebno da potčini Srbiju.

„Kada govorimo o 1999. godini i celom periodu krize, sve etape su bile usmerene protiv Srbije i Beograda. Bilo je jasno da bez uticaja na Srbiju ne bi mogli dominirati u balkanskom regionu. Trebalo im je da potčine Srbiju. TZV. humanitarna operacija je brzo pošla po zlu, brzo je postalo jasno da se Srbi na predaju, to je bio šok za NATO“, navodi Bocan-Harčenko.

U NATO agresiji je, prema procenama, ubijeno oko dve i po hiljade ljudi, uništeno je 25 hiljada stambenih objekata, desetine bolnica, vrtića, škola, mostova. Pitanje „Zašto“ bez odgovora je i danas. Izložba pod tim nazivom u Ruskom domu otvorena je koliko je i trajalo bombardovanje – 78 dana.

(RTS)