Institut za onkologiju dobio najsavremeniji uređaj za zračenje; Grujičić: Nova zgrada neophodna

U zavisnosti od veličine tumora, i vrste, zavisi i trajanje zračenja na novom aparatu. Po nekim procenama u smeni može da bude ozračeno i više od 10 pacijenata. Trenutno je jedini takav u Srbiji. 

Marko Jovanović, radijacioni onkolog, rekao je da aparat služi za zračenje lezija na koži, odnosno tumora kože, na prvom mestu nemelanomskih lezija, ali i krvarećih lezija i druge etiologije.

Na aparatu mogu da se leče i benigna stanja, različite artroze, degenerativne promene, petni trn, smrznuto rame, teniski lakat, objasnio je Jovanović.

„Imamo osam lineranih akceleratora i dnevno se zrači oko 400 pacijenata. Na veoma velikom broju pacijenata sprovode se najsavremenije tehnike zračenja, i ovaj najnoviji aparat će nam pomoći posebno kod starijih ljudi koji imaju bazocelularne karcinome na licu, vratu, zatim krvavreće tumore“, rekao je Dr Milan Žegarac, direktor Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije.

Doktor Aleksandar Tomašević, načelnik Klinike za radioterapiju IORS-a, ukazuje da se na Institutu radi u tri smene već 15 godina unazad, tako da bi im plan za izgradnju nove zgrade mnogo značio.

U Srbiji je godišnje na lečenju od neke maligne bolesti oko 200.000 pacijenata. Najviše njih se leči u Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije vodećoj instituciji u borbi protiv malignih bolesti. Zato su in neophodni i novi aparati i uslovi za nove metode.

„Mi moramo imati novu zgradu, moramo imati veći broj aparata, naši aparati kraće traju jer se pale u 7 ujutru a gase u 2 ujutru sledećeg dana. To ne postoji nigde u svetu, sve više je pacijenata. Raspisana je javna nabavka za geotehnička ispitivanja, mesto koje je određeno detaljnim planom“, kaže prof. dr Danica Grujičić, ministarka zdravlja.

Uskoro, uvode i zračenje celog tela kao pripremu za transplantaciju koštane srži, intervenciju zbog koje su pacijenti odlazili u inostranstvo.

(RTS)