Makabi je u četvrtfinalu Evrolige, Baskonija čeka drugu šansu

Nije „Beogradska arena“ ove sezone dočekala da ugosti plej-in i plej-of utakmice Partizana i Crvene zvezde, ali se ispostavilo da je talična Makabiju iz Teal Aviva koji je kao domaćin u najvećoj dvorani u Srbiji savladao Baskoniju i plasirao se u četvrtfinale Evrolige, gde ga čeka Panatinaikos.

Pošto je ligaški deo elitnog evropskog takmičenja završio kao osmi na tabeli, tim Duška Ivanovića imaće još jednu priliku da se dokipa plej-ofa – u petak pred svojim navijačima protiv boljeg iz duela Efesa i Virtusa iz Bolonje.

Nikakvu šansu nije imala ekipa iz Vitorije da izbegne drugu rundu plej-ina pošto je „ponos Izraela“ večeras kontrolisao dešavanja na parketu od podbacivanja lopte do poslednjeg zvuka sirene.

Baskonija nije vodila ni u jednom trenutku. Već nakon prve četvrtine Makabi je imao nezanemarljivih 13 poena prednosti (28:15), a posle 20 minuta košarke bilo je ubedljivih 55:36 za nominalnog domaćina.

Nije se Makabi zaustavljao, ubacio je čak 31 poen u trećem kvartalu, a primio 25, pa je i pre poslednjeg perioda bilo jasno ko je četvrtfinalista Evrolige. 

Najbolji u pobedničkom timu bio je fantastični Lorenco Braun sa 29 postignutih poena. Nekadašnji plejmejker Crvene zvezde i naturalizovani reprezentativac Španije pogodio je sedam trojki iz osam pokušaja, podelio je pet asistencija i uhvatio isto toliko lopti.

Među igračima Baskonije istakao se bivši košarkaš Partizana Kodi Miler Mekintajer koji je odigrao još jednu partiju iznad svih očekivanja. Ubacio je čak 32 poena, a nije bio daleko ni od tripl-dabl učinka – upisao je osam skokova i sedam asistencija.

Za razliku od prethodnih evroligaških utakmica, koje je zbog rata u Izraelu igrao u Dvorani „Aleksandar Nikolić“ u Beogradu, Makabi je u „Areni“ imao podršku grupice svojih navijača.

Plej-in Evrolige:

Utorak:
Makabi – Baskonija 113:85
Efes – Virtus – u toku

Petak:
Baskonija – Efes/Virtus

(RTS)