Kraj Evrolige za Efes, Virtus na korak od plej-ofa

Virtus je ne tako davno bio drugi na tabeli Evrolige, ali je prvu fazu takmičenja završio sa svega dve pobede u poslednjih deset kola, pa je sa desete pozicije morao u plej-in i na teško gostovanje u Istanbul, na noge zahuktalom Efesu, koji se u finišu sezone vratio iz mrtvih i ušunjao u doigravanje.

Duel u kojem poraženi gubi sve, baš tako je i izgledao – tvrdo i neizvesno, sa malo poena, a mnogo nervoze i napetosti. Virtus je nadoknadio zaostatak iz prve četvrtine, a u odlučujućim momentima bio čvršći u odbrani i pametniji u napadu, pa će se u petak za plasman u četvrtfinale Evrolige boriti sa Baskonijom, koja je ranije danas ubedljivo izgubila od Makabija.

Efes je dobio 13 od poslednjih 14 utakmica kako bi se dokopao plej-ina, ali je večeras sve bacio u bunar i završio takmičenje u evropskoj košarkaškoj eliti.

Nije izgledalo da će epilog biti takav kada je utakmica počela, pošto je Efes mnogo odlučnije ušao u meč. Stekao je dvocifrenu prednost već krajem prvog kvartala – 23:12.

Gosti su se brzo konsolidovali, napravili seriju 9:0 i pre nego što je prva četvrtina okončana prišli na dva poena zaostatka – 23:21.

Uspeo je tim iz Bolonje da izjednači čim je počeo drugi period (23:23), nakon nekoliko minuta je i poveo, ali to nije dugo potrajalo. Efes je sve do odlaska na veliki odmor čuvao blagu prednost, pa je nakon 20 minuta košarke na semaforu pisalo 36:35.

Virtus je početkom drugog poluvremena nakratko ponovo bio tim koji vodi, ali je i treća četvrtina bila izuzetno tvrda i ujednačena, a domaći su samo zahvaljujući greškama košarkaša iz Bolonje i ofanzivnim skokovima ušli u odlučujuću četvrtinu sa plus dva – 50:48.

Nešto lagodnijih pet poena prednosti Efes je stekao početkom četvrtog perioda, ali je Virtus ekspresno odgovorio serijom 5:0 i izjednačio trojkom Pajole.

Nije se igralo dugo, a uloge su promenile – Virtus je zaigrao čvrsto u odbrani, naterao igrače Efesa na teške šuteve, držao ih nekoliko minuta bez koša i umakao na najvećih sedam poena prednosti – 64:57.

Domaći su na minut i 15 sekundi do kraja uspeli zaostatak da svedu na tri poena, ali je Lundberg, ne prvi put ove sezone, pogodio izuzetno važnu trojku i zapečatio pobedu.

Uskoro opširnije…

Plej-in Evrolige:

Utorak:
Makabi – Baskonija 113:85
Efes – Virtus 67:64

Petak:
Baskonija – Virtus

(RTS)