Bajernova sezona zavisi od Lige šampiona – Arsenal strepi od Harija Kejna

U prvom meču u Londonu, Arsenal je bio bolji rival, ali su igrači Bajerna uspeli da kazne sve propuste odbrane domaćih i stignu do povoljnog rezultata pred revanš u Minhenu.

Svoju inicijativu „tobdžije“ su pretočile u vođstvo u ranoj fazi meča preko Bukaja Sake i delovalo je da Bajern očekuje teško veče u glavnom gradu Engleske.

Međutim, jedna brza kontra koju je završio Serž Gnabri i pogodak Harija Kejna sa penala u potpunosti su šokirali domaće.

Bio je to Kejnov 15. pogodak protiv Arsenala, čime je potvrdio status Arsenalove najveće noćne more.

Nastavio je Arsenal da napada i to mu je donelo izjednačenje u završnici meča, a strelac je bio Leandro Trosar. 

Odbrana domaćih pokazala je koliko može da bude ranjiva, a Bajern da je uprkos slabijoj formi itetkako u stanju da kazni svaku grešku protivnika.

Tim Mikela Artete je za vikend izgubio prvo mesto na tabeli Premijer lige porazom od Aston Vile, dok je Bajern uprkos pobedi nad Kelnom izgubio šanse za osvajanje 12. uzastopne titule prvaka Nemačke koja je otišla u Leverkuzen.

Osvrt na osminu finala

Fudbaleri Arsenala prvi put posle 14 godina igraju u četvrtfinalnoj fazi, dok je Bajern od 2010. dva puta osvojio Ligu šampiona i još dva puta bio finalista elitnog evropskog takmičenja.

Arsenal je do ovogodišnjeg četvrtfinala stigao nakon trijumfa u osmini finala nad Portom. Dvomeč s portugalskim velikanom okončan je nerešenim rezultatom, u prvoj utakmici je Porto bio bolji 1:0, a onda je londonski tim uzvratio istom merom i nakon penala prošao među osam najboljih ekipa.

Bajern je u prethodnoj rundi pobedio Lacio. Utakmica u Rimu je okončana trijumfom domaćeg tima 1:0, da bi u Minhenu rezultat bio 3:0 u korist nemačke ekipe.

Bavarski tim se bori da izbegne prvu sezonu bez trofeja od 2012. godine. Šestostruki šampion Evrope je uvek neugodan protivnik, bez obzira na formu tima, jer tradicija Bajernu ne dozvoljava ništa sem visokog plasmana. 

Siže sezone dva tima i istorija susreta

Ove sezone ekipa trenera Tomasa Tuhela ne prikazuje zavidan nivo igre. Veliki broj rezultatskih oscilacija u Bundesligi i fenomenalna sezona Bajera značili su prekid šampionske serije duge 11 godina. U Kupu Nemačke doživeli su senzacionalni poraz od trećeligaša Sarbrikena u drugoj rundi takmičenja.

Golgeterska forma Harija Kejna je u suprotnostima s rezultatima tima, kapiten Engleske je do sada postigao 39 golova i 12 asistencija na 39 utakmica u svim takmičenjima. 

Arsenal se uoči druge četvrtfinalne utakmice protiv Bajerna nalazi na drugom mestu u Premijer ligi. U najkvalitetnijem svetskog fudbalskom nacionalnom takmičenju, ekipa trenera Mikela Artete pokušava da dođe do prvog trofeja posle 20 godina.

Nema sumnje da je Arsenal pod vođstvom španskog stručnjaka doživeo novu popularnost izazavanu dobrom igrom i rezultatima.

Tradicija u međusobnim duelima je pak na strani Bajerna koji je od 2000. godine došao do sedam trijumfa, Arsenal je tri puta savladao večerašnjeg protivnika, a dva duela okončana su nerešenim ishodom.

Poslednji put su Bajern i Arsenal odigrali međusobni meč 2017. godine u okviru osmine finala Lige šampiona. Rezultatski ishod ovog dvomeča bio je 10:2 u korist ekipe iz Minhena.

(RTS)