Prestanite odmah: Evo zašto je opasno da prekrivate dasku WC šolje toalet papirom

Nemojte više ponavljati ovu grešku

Javni toaleti mnogima su izvor gađenja i trude se da ih izbegavaju. Međutim, i neke navodne zaštitne mere mogu se pokazati kao potencijalni rizik za zdravlje.

Većina ljudi verovatno smatra da su javni toaleti neugodni jer je čistoća istih upitna. Neki se pokušavaju zaštititi od mogućih mikroba tako što WC dasku prekriti toalet papirom. Međutim, stručnjaci upozoravaju da bi to zapravo moglo imati suprotan efekat.

Zašto ne treba da stavljate toalet papir na dasku WC šolje?

Razlog za to je što je površina toalet papira posebno privlačna bakterijama. Ako poklopac WC šolje ostane otvoren tokom ispiranja, fekalne klice mogu se raširiti u vazduhu i zatim se taložiti na toalet papiru. Studije su pokazale da se sa svakim ispiranjem hiljade sitnih kapljica, koje se nazivaju i aerosoli, dižu iz WC šolje i šire se do 100 centimetara iznad iste, prenosi Fenix Magazin.

U javnim toaletima, poklopac WC šolje obično je otvoren ili ga čak i nema, što znači da svaki put kada se pusti voda, patogeni se mogu ponovno proširiti i zadržati u vlaknima toalet papira. Osim toga, postoji velika verovatnoća da je papir već kontaminiran prije nego što ga stavite na dasku WC šolje.

Alternativa za zaštitu od patogena

Za čišćenje WC daske postoji alternativa korištenju toalet papira: jednokratne ili dezinfekcijske maramice.
Kako biste spriječili prenošenje mogućih klica u javnim toaletima, preporučuje se pridržavanje jednostavnih higijenskih pravila. Važna mera je temeljno pranje ruku nakon korištenja toaleta.

Takođe, u javnim sanitarnim čvorovima nakon pranja ruku možete zatvoriti slavinu jednokratnom maramicom, a pri izlasku obrisati kvaku jednokratnom krpom ili laktom. Ove jednostavne mere opreza pomoći će u smanjenju prenosa klica.

(Krstarica)