Postoji jedan neverovatan trik za rashlađivanje: Potreban je odevni predmet koji se inače ne nosi leti

Letnje temperature dostižu i 40 podeok tokom ovog vrelog talasa, pa se preporučuje da se iz kuće ne izlazi bez preke potrebe. I na drugom kraju sveta stanovnici Japana bore se sa visokim temperaturama, koje mogu dostići i do 35 stepeni Celzijusa, a najtopliji mesec tamo je avgust, iako su jul i jun takođe veoma topli. Uprkos visokim temperaturama, izgleda da se stanovnici Japana bez problema nose sa vrućinom.

Japanci imaju neke jednostavne ili efikasne metode za borbu protiv vrućine. Osim što konzumiraju laganu hranu i piju puno tečnosti, oblače se u svetlu odeću od svetlih prirodnih materijala i uvek nose kišobrane. Pa, imaju još jedan trik koji se pokazao kao izuzetno efikasan, čak i na temperaturama iznad 40 stepeni.

Jedan od ključnih japanskih trikova za održavanje hladnoće tokom letnjih vrućina je da koristite običan, svetao šal. Naime, šal prvo namoče u hladnu vodu, a zatim ga vežu oko vrata. Vrat je refleksogena zona sa velikim krvnim sudovima, ali vlažan šal pruža olakšanje od vrućine. Ova metoda se pokazala toliko efikasnom da danas u nekim prodavnicama možete kupiti posebne šalove sa efektom hlađenja.

Izbegavanje sunca i hidratacija

Pored upotrebe šala za hlađenje, Japanci takođe preporučuju izbegavanje izlaganja suncu između 10 i 17 časova. U ovo doba dana sunčevi zraci su najjači i mogu izazvati ozbiljne zdravstvene probleme. Pored toga, važno je izbegavati alkohol i pića sa previše kofeina i šećera, jer mogu doprineti dehidraciji. Redovna hidratacija je ključna, pa se preporučuje da pijete puno vode tokom dana.

Japanci su razvili jednostavne ali veoma efikasne načine da se izbore sa letnjom vrućinom

Lagana ishrana, odgovarajuća odeća, upotreba suncobrana i specijalnih rashladnih marama, kao i izbegavanje sunca tokom najtoplijeg dela dana i redovna hidratacija ključ su udobnog boravka na visokim temperaturama. Ove metode mogu biti korisne svima koji se suočavaju sa letnjom vrućinom i traže načine da se efikasno rashlade.

(Krstarica)