Tuberkuloza – izlečiva, ali i dalje zahteva dugotrajni oporavak

„Tokom 2022. godine u Gradskom zavodu za plućne bolesti od tuberkuloze u Beogradu je lečeno 112 pacijenata. Uglavnom je bilo reči o plućnoj tuberkulozi, a manji broj sa neplućnom varijantom. U poređenju sa periodom pre pandemije, kada je registrovano više od 160 slučajeva, evidentan je pad broja obolelih“, navodi direktorka Gradskog zavoda za plućne bolesti i tuberkulozu, dr Ljiljana Timotijević.

Od početka godine registovano je 15 pacijenata, od čega 14 sa plućnom tuberkulozom.

Uobičajena klinička slika za plućnu varijantu je noćno preznojavanje, subfebrilnost, blago povišena temperatura, kašalj, iskašljavanje, gubitak apetita, pad telesne težine i izrazita malaksalost.

Mahom oboljevaju osobe starije životne dobi, pušači i uglavnom muškarci.

Među faktorima rizika, od kojih je svakako najveći pušenje, su i starija životna dob, komorbiditeti, zloupotreba alkohola, narkotika, loši socio-ekonomski uslovi, nedovoljno kvalitetna ishrana i nedostatak fizičke aktivnosti.

„Koristim priliku da apelujem i na kolege u domovima zdravlja da tuberkuloze ima i dalje među nama, da uvek treba o njoj da razmišljaju, da sumnjivoj pacijenta pošalju kod pulmologa koji će uraditi svu potrebnu dijagnostiku, koja bez sumnje pokazuje da li se radi o tuberkulozi“, objašnjava Ljiljana Timotijević.

Lečenje uobičajeno traje šest meseci, ali postoje i teži slučajevi koji prvih meseci moraju da provedu u bolnici.

(RTS)