Inovacije – Institut za reumatologiju postaje regionalna referentna ustanova

Na Institutu za reumatologiju godišnje urade oko 140 hiljada pregleda, a hospitalizuju oko 3.500 pacijenata. Kod ovih, ali i drugih bolesti – važno je da se što ranije otkriju i adekvatno leče. U tome će im pomoći nova oprema.

Magnetna rezonanca je veoma važna zbog toga što klasičnim rendgenom zapaljenje kičme možemo da otkrijemo tek između tek pet do 10 godina od početka bolesti ,a magnetna rezonanca nam daje mogućnost da zapaljenski proces uočimo već u toku prvih nekoliko nedelja. Skener koji smo otvorili, koji je nabavljen, nam omogućava da pratimo oštećenje unutrašnjih organa“, kaže doc. dr Predrag Ostojić, direktor Instituta za reumatologiju.

„Ovo je veliko olakšanje pacijentima, na prvom mestu ne samo što će kompletnu dijagnostiku da obave u ovoj ustanovi, nego što su za magnet mnogi išli privatno. I neće morati da odlaze u privatne zdravstvene ustanove, a isto tako i zdravstvenim radnicima kojima je omogućena ne samo lakša dijagnostika, nego zaista u svakom smislu njihov rad“, rekla je prof. dr Sanja Radojević Škodrić, direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Leče oko 60 odsto pacijenata sa reumatskim bolestima u Srbiji. A neki od njih trpe i hronične bolove, zato su na Institutu otvorili i ambulantu za lečenje bola.

„Mi hoćemo da Institut za reumatologiju, kao što je bio u našoj zemlji referentna ustanova, bude to i za čitav region, a samim tim da omogućujemo u narednom periodu i određene edukacije, da sve veći broj pacijenata ovde dobije što bržu uslugu“, izjavio je doc. dr Aleksandar Stefoski, državni sekretar Ministarstva zdravlja.

Uskoro stiže i novi aparat za merenje koštane gustine, kao i uvođenje novih procedura fizikalne terapije. Kažu da imaju dovoljno stručnjaka – oko 210 zdravstvenih radnika.

(RTS)