UN: Izrael prekršio međunarodno pravo napadom na iranski konzulat; Borelj najavio sankcije EU protiv Irana

Tenzije između Izraela i Irana i dalje postojane. Izrael tvrdi da će odgovoriti na napad Irana, ali tako da kontraudar ne izazove širi sukob i da ga ne blokiraju SAD. Teheran, s druge strane, ponavlja da ne želi tenzije, ali da će uzvratiti još snažnije.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je razgovarao sa iranskim kolegom Ebrahimom Raisijem o “zaoštrenoj“ situaciji na Bliskom istoku. Teheran je razgovarao i sa Pekingom i istakao stav da ne želi dalju eskalaciju.

Rojters piše da su se izraelski tenkovi vratili u pojedine oblasti na severu Pojasa Gaze, a koje su napustili pre više nedelja, dok su avionima izveli vazdušne udare na Rafu.

UN Woman saopštila je da više više od 10.000 žena ubijeno je u Gazi od početka rata Izraela i Hamasa. Među ženama ubijenim na palestinskoj teritoriji je oko 6.000 majki, a 19.000 dece je ostalo siročad, navodi se u izveštaju.

Izrael i dalje nameće nezakonita ograničenja humanitarnoj pomoći za Gazu, saopšteno je iz Kancelarije UN za ljudska prava, uprkos tvrdnjama Izraela i drugih da su ograničenja ublažena.

Više tela je pronađeno u masovnoj grobnici u bolnici Šifa. „Deset tela do sada je izvučeno iz masovne grobnice otkrivene u ponedeljak u bolnici Šifa u gradu Gazi. Mnoga od njih su žene i deca“, rekao je direktor Centra za hitne operacije u Gazi Motasem Salah.

(RTS)