Uhapšeni navodni ruski špijuni u Nemačkoj, sumnja se da su spremali bombaške napade

Nemački tužioci naveli su da uhapšeni muškarci imaju i rusko i nemačko državljanstvo, kao i da su planirali bombaške napade i paljevine u Nemačkoj, uključujući i američke vojne baze.

Vlasti u Nemačkoj su pretresle kuće i radna mesta dvojice osumnjičenih. Jedan od njih, identifikovan kao Diter S, od oktobra 2023. godine razgovarao je sa osobom koja je povezana sa ruskom obaveštajnom službom, naveli su nemački tužioci.

Federalna policija Nemačke je kod Ditera S. pronašla fotografije i video-snimke ciljanih objekata, koje je slao nalogodavcu, dok mu je drugi osumnjičeni Aleksandar J. pomagao najkasnije od marta ove godine.

Nemačka ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer izjavila je da je reč o ozbiljnom slučaju ruskih špijunskih aktivnosti, koje su povezane sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, u toj zemlji.

„Naši bezbednosni organi su sprečili moguće bombaške napade koji su imali za cilj da potkopaju našu vojnu pomoć Ukrajini“, rekla je Fezer, istakavši da neće biti zastrašeni da pružaju dalju pomoć Kijevu. 

Vest o hapšenju dolazi u trenutku nenajavljene posete nemačkog ministra ekonomije Roberta Habeka Ukrajini.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da nema informacija o hapšenju u Nemačkoj.

(RTS)