Tramp pred sudom – istorijski proces protiv bivšeg američkog predsednika

Tužioci i branioci će na ročištu ispitati potencijalne porotnike da bi izabrali dvanaestočlanu porotu i šest zamenika, javljaju američki mediji.

Donald Tramp, koji je ušao u sudnicu uz svoj advokatski tim, poručio je novinarima da je suđenje napad na Ameriku, ali i političkog protivnika.

„Ovo je politički progon i slučaj koji nikada nije trebao da bude pokrenut. To je napad i na Ameriku i zato sam veoma ponosan što sam ovde“, istakao je Tramp.

Njujorški sudija je, u međuvremenu, odbio zahtev bivšeg predsednika SAD da se povuče iz slučaja.

Trampovi pravni zastupnici pokušali su da sklone sudiju Huana Merčana, tvrdivši da rad njegove ćerke za političku konsultantsku firmu sa demokratskim klijentima predstavlja sukob interesa.

Protest i kontraprotest

Ispred suda u Menhetnu, okupili su demonstrati koji podržavaju Trampa i pozivaju sudiju da obustavi slučaj.

Sa druge grupe, skupila se još jedna grupa ljudi ispred zgrade sude, koja nosi transparente na kojima piše da „niko nije iznad zakona“. 

Bivši predsednik SAD se tereti da je falsifikovao poslovna dokumenta kada je glumici u filmovima za odrasle Stormi Danijels, preko svog advokata, platio 130.000 dolara da ne bi javno govorila o njihovoj navodnoj aferi.

Optužnica koju je podigao tužilac Alvin Brag, u 34 tačke tereti Trampa za falsifikovanje poslovnih dokumenata.

Reč je o prvoj optužnici za krivično delo protiv jednog američkog predsednika. 

Tužilaštvo navodi da je Tramp falsifikovanjem dokumenata želeo da prikrije uticaj na izbornu kampanju 2016. godine, odnosno umanji štetu koja bi nastala otkrivanjem navodnih afera.

Afera sa Stormi Danijels

Prema navodima tužilaštva, Tramp je preko svog tadašnjeg advokata Majkla Koena platio 130.000 dolara glumici u filmovima za odrasle Stormi Danijels, čije je pravo ime Stefani Kliford, kako u javnosti ne bi govorila o njihovoj navodnoj aferi. 

Tramp je navodno taj novac u poslovnim knjigama prikazao kao troškove za advokata. 

Preko Koena je, navodno, ugovorio isplatu od 150.000 dolara Plejboj zečici Karen Mekdugal, koja je trebalo da ide i preko urednika magazina Nešenal inkvajajer, podseća AP.

Sve se to dešavalo 2016. godine kada Tramp bio oženjen Melanijom i bio u kampanji za predsednika.

Tužilaštvo tvrdi da je novac Stormi Danijels plaćen pošto su 2016. godine u javnost procureli snimci u kojima se Tramp hvalio da je hvatao žene za genitalije (što je on kasnije opisao kao „razgovor iz muške svlačionice“), podseća Rojters.

Vređanje ćerke sudije

Trampovi advokati su rekli da je dao novac Danijels kako bi sebe, svoju kompaniju i porodicu poštedeo javnog sramoćenja, a ne da bi spasio kampanju.

Optužnica je podignuta u martu 2023. godine, a početak suđenja bio je zakazan za 25. mart 2024, ali je više puta je odlagan jer je Trampov tim tražio još vremena za prikupljanje dodatne dokumentacije.

Tramp je dobio sudsku zabranu da javno govori o učesnicima u ovom postupku i njihovim porodicama, pošto je javno vređao kćerku sudije.

Falsifikovanje poslovnih dokumenata nosi kaznu od četiri godine zatvora.

Tramp bi mogao da dobije i manju kaznu jer do sada nije osuđivan, ali američki mediji ističu da mu ne ide u prilog to što se javno suprotstavljao sudiji i vređao njegovu kćerku.

Da bi bivši predsednik bio proglašen krivim, tužilaštvo mora da dokaže da je ne samo falsifikovao poslovna dokumenta, što bi bio prekršaj, već da je time želeo da prikrije drugo kršenje zakona – što je krivično delo, podseća AP.

I kriv može na izbore

Ako Tramp bude proglašen krivim i ode u zatvor, to ga formalno ne onemogućava da učestvuje u trci za predsednika. 

Protiv njega se vode još dva federalna krivična postupka – zbog nezakonitog rukovanja poverljivim dokumentima i pokušaja da preokrene rezultate izbora 2020. u svoju korist, kao i krivični postupak u Džordžiji zbog pokušaja da utiče na rezultate u toj državi.

Do sada nije počelo suđenje ni u jednom od ovih slučajeva.

(RTS)