Sud u Londonu dozvolio Asanžu žalbu protiv izručenja SAD

Visoki sud u Londonu odlučio je da osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž može da uloži žalbu protiv izručenja Sjedinjenim Državama.

U odluci suda navodi se da Asanž može da uloži žalbu na puno saslušanje, osim ako SAD ne daju „zadovoljavajuća uveravanja“, prenosi Gardijan.

Da je sud odlučio drugačije, navodi se, u roku od nekoliko dana mogao bi da bude izručen SAD, koje ga terete za špijunažu.

Na dvodnevnom ročištu, njegovi advokati su tvrdili da su optužbe, koje se odnose na objavljivanje hiljada poverljivih i diplomatskih dokumenata u vezi sa ratovima u Avganistanu i Iraku politički motivisane i da je zahtev za izručenje nezakonit.

Sudije u Visokom sudu u Londonu u obrazloženju su naveli da su advokati pokazali da Asanž ima sporan slučaj i da bi trebalo da im se da prilika da to iznesu na punom žalbenom saslušanju koje je zakazano za maj.

SAD traže izručenje Asanža zbog objavljivanja tajnih vojnih dosijea 2010. i 2011. godine, i tereti se za špijunažu po 17 tačaka, a ako bude osuđen mogao bi da dobije i do 175 godina zatvora, prema tvrdnjama njegovih advokata.

Američki tužioci, međutim, tvrde da kazna ne bi bila duža od 63 meseca.

Asanžov portal Vikiliks objavio je 2010. godine video-snimak američke vojske na kojem se vidi kako u napadu helikopterima „Apač“ u Bagdadu 2007. godine ginu desetine ljudi, među kojima i dva novinara Rojtersa.

Potom je Vikiliks objavio na hiljade tajnih poverljivih dokumenata i diplomatskih izveštaja u kojima SAD kritikuju svetske vođe, od ruskog predsednika Vladimira Putina do članova saudijske kraljevske porodice.

(RTS)