Stenice ubile zatvorenika u Atlanti, tvrdi porodica

Porodica Lašona Tompsona pozvala je na krivičnu istragu o njegovoj smrti i na zatvaranje lokalnog zatvora nakon tvrdnji da je Tompson umro u pritvoru od stenica u zatvorskoj ćeliji.

Tompson je bio u zatvoru okruga Fulton u Atlanti pod optužbom za prekršaj. Bio je smešten u psihijatrijsku jedinicu ustanove nakon što je utvrđeno da ima problema sa mentalnim zdravljem.

Tri meseca nakon hapšenja, 13. septembra 2022. godine Tompson je pronađen mrtav u ćeliji prekrivenoj prljavštinom i insektima. Ćelija je bila toliko prljava da je jedan službenik prilikom ulaska nosio zaštitno odelo, preneo je Vašington post.

“U suštini su ga ostavili tamo. Imali su plan da ga odvedu u jedinicu za medicinsko posmatranje, ali njihov plan se nikada nije ostvario, i pronašli su ga mrtvog, izjedanog od stenica“, rekao je Majkl Harper, advokat koji zastupa porodicu Tompson za Insajder.

Pokušana je reanimacija Tompsona, ali bezuspešno. Obdukcija nije utvrdila uzrok smrti, ali je konstatovano da je na Tompsonovom telu bilo “izuzetno teške” infestacije, prisutnosti malih insekata i “teške infestacije stenica” u njegovoj ćeliji.

Izveštaj je potvrdio i da je Tompson imao znake posekotina i rana duž tela od češanja.

Fotografije koje je objavio Harper pokazuju užasno stanje ćelije i Tompsona prekrivenog bubama.

Bred Mekrej, Tompsonov brat, rekao je da porodica smatra da su fotografije uznemirujuće, prenela je VSB-TV. “Nikog ne treba videti takvog. To niko ne bi trebalo da vidi“, rekao je Mekrej.

U izjavi za VSB-TV, kancelarija šerifa okruga Fulton saopštila je da je pokrenula istragu o Tompsonovoj smrti i da je opredelila 500.000 dolara za rešavanje epidemije štetočina u zatvoru.

U saopštenju se dodaje da će istražni biro Džordžije utvrditi da li su krivične optužbe opravdane.

Porodica je navela da je, iako cene napore da se poboljšaju uslovi u zatvoru, potrebno učiniti više.

“Ako pogledate te slike, koliko je žalosna bila ta zatvorska ćelija, kako su uopšte došli do te tačke. To nije prikladno ni za životinju“, kazao je Harper, prenosi Gardijan.

(RTS)