Srbija sa 16 zemalja pozvala na hitno oslobađanje talaca u Gazi

Argentina, Austrija, Brazil, Bugarska, Kanada, Danska, Francuska, Nemačka, Mađarska, Poljska, Portugal, Rumunija, Srbija, Španija, Tajland, Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD su u zajedničkoj izjavi pozvali na momentalno oslobađanje svih talaca koje Hamas drži u Gazi već duže od 200 dana.

Poručili su da sudbina talaca i civilnog stanovništva u Gazi, koji su zaštićeni međunarodnim pravom, izaziva zabrinutost međunarodne zajednice.

„Naglašavamo da bi dogovor o oslobađanju talaca doneo trenutni i produženi prekid vatre u Gazi, što bi omogućilo dostavljanje dodatne neophodne humanitarne pomoći koja će biti isporučena širom Gaze i dovelo do pouzdanog kraja neprijateljstava. Stanovnici Gaze bi mogli da se vrate u svoje domove i na svoja imanja uz prethodno izvršene pripreme za obezbeđivanje skloništa i humanitarne pomoći“, navodi se u izjavi.

Srbija je, zajedno sa još 16 zemalja pozvala Hamas da oslobodi taoce.

„Snažno podržavamo aktuelne napore u posredovanju kako bismo vratili naše ljude kući. Ponavljamo poziv Hamasu da oslobodi taoce i dozvoli nam da okončamo ovu krizu, kako bismo zajednički mogli da usmerimo napore na uspostavljanje mira i stabilnosti u regionu“, zaključuje se u izjavi.

 

(RTS)