Otkrivena velika kineska hakerska zavera u Americi, FBI nudi 10 miliona dolara za informacije o osumnjičenima

Sedmorica kineskih državljana optužena su za sprovođenje opsežne operacije sajber napada, odnosno da imaju za veze sa hakerskom operacijom koja je trajala čak 14 godina.

Američki Stejt department nudi nagradu od 10 miliona dolara za informacije o sedmorici osumnjičenih muškaraca.

Ministarstvo pravde je saopštilo da su hakeri ciljali američke i strane kritičare Kine, kompanije i političare.

Sedmorica muškaraca navodno su poslala preko 10.000 „zlonamernih mejlova“ na adrese hiljade žrtava na više kontinenata.

Kako je vršeno hakovanje

U optužnici, u kojoj se iznose dokazi protiv sedmorice kineskih državljana, američki tužioci su rekli da je hakovanje rezultiralo potvrđenim ili potencijalnim kompromitovanjem radnih naloga, ličnih mejlova i evidencije telefonskih poziva.

Mejlovi, koje su navodno slali, često su izgledali kao da dolaze od istaknutih medijskih agencija ili novinara, a sadržali su skrivene linkove za praćenje. Ako bi osoba otvorila mejl, njene informacije – uključujući lokaciju i IP adresu – bile bi poslate na server koji su kontrolisala sedmorica optuženih.

Ove informacije su zatim korišćene kako bi se omogućilo „direktnije i sofisticiranije ciljano hakovanje, poput kompromitovanja kućnih rutera primalaca i drugih elektronskih uređaja“, naveli su američki tužioci.

Ko su bile mete hakerskih napada

Pored toga što su ciljali zvaničnike američke vlade koji rade u Beloj kući i američkim državnim departmanima, a u nekim slučajevima i njihove supružnike, mete napada su takođe bili i strani disidenti širom sveta.

U jednom primeru koji je navelo ministarstvo pravde, optuženi su „uspešno kompromitovali hongkonške prodemokratske aktiviste i njihove saradnike koji se nalaze u Hong Kongu, Sjedinjenim Američkim Državama i drugim stranim lokacijama“.

Takođe, hakovane su i američke kompanije, a optuženi su ciljali industrije odbrane, informacionih tehnologija, telekomunikacija, proizvodnje i trgovine, finansija, konsaltinga, pravnih i istraživačkih delatnosti.

Među kompanijama koje su bile na meti napada su i odbrambene koje pružaju usluge američkoj vojsci, ali i „vodeći pružalac opreme za 5G mrežu“, saopštilo je ministarstvo pravde.

Šef FBI-ja: Sajber špijunaža neće biti tolerisana

Američko ministarstvo pravde nazvalo je ovo „globalnom hakerskom operacijom“ koju podržava kineska vlada.

„Današnje saopštenje razotkriva stalne i drske napore Kine da potkopa sajber bezbednost naše nacije i cilja na Amerikance i naše inovacije“, rekao je direktor FBI-ja Kristofer Rej.

Poručio je i da sajber špijunaža neće biti tolerisana.

„Sve dok Kina nastavi da cilja na SAD i naše partnere, FBI će nastaviti da šalje jasnu poruku da sajber špijunaža neće biti tolerisana, a mi ćemo neumorno goniti one koji ugrožavaju bezbednost i prosperitet naše nacije“, dodao je Rej.

I britanska vlada optužila Kinu

Ove optužbe dolaze nakon što je i britanska vlada optužila Kinu da je odgovorna za „zlonamerne sajber kampanje“ usmerene na izbornu komisiju i političare u toj zemlji.

Kineska ambasada u Londonu saopštila je da se „snažno protivi“ optužbama, nazivajući ih „potpuno izmišljenim i zlonamernim klevetama“.

Očekuje se reakcija kineske ambasade u Vašingtonu na optužbe SAD.

(RTS)