Oštra polemika u SB UN o humanitarcima u Gazi; Netanjahu: Izrael će sam odlučivati o svojim potezima

Serija eksplozija zatresla je naselja sa obe strane izraelsko-libanske granice. Centar sukoba se sa međusobnih pretnji Teherana i Jerusalima preselio na obračun Izraela sa Hezbolahom.

Povređeno je 18 ljudi u napadu Hezbolaha na severu Izraela, što je jedan od najozbiljnijih napada od početka rata. Izrael je uzvratio udarom dublje u teritoriji Libana. Navodi se da su borbeni avioni napali Hezbolahovo uporište.

U Pojasu Gaze situacija ne miruje. Kamp Nuseirat je sedam dana zaredom pod raketnim i artiljerijskim bombardovanjem. Ubijeno je na desetine Palestinaca, dok je veliki broj povređen, javlja VAFA.

U SB UN sinoć je bila oštra polemika o Agencije UN za pomoć Palestincima UNRVA, kojoj su pojedine zemlje, na čelu sa SAD, ukinule finansiranje zbog istrage izrealskih tvrdnji da su zaposleni te agencije učestvovali u terorističkom aktu Hamasa 7. oktobra prošle godine.

Dok su Rusija i Kina isticale značaj UNRVA i pozvale na ponovno finansiranje te agencije, SAD su poručile da će američka politika za Gazu zavisiti od niza konkretnih i merljivih koraka koje Izrael, kako kaže, mora da sprovede za rešavanje humanitarne patnje i bezbednost humanitarnih radnika.

Inače, SB UN sutra glasa o palestinskom zahtevu za punopravno članstvo u UN, a na koje bi SAD mogao da stavi veto, piše Rojters. Za usvajanje rezolucije potrebno je najmanje devet glasova „za“ i da SAD, Britanija, Francuska, Rusija ili Kina ne stave veto.

Izrael će sam donositi svoje odluke, ističe premijer Banjamin Netanjahu povodom poziva Britanije i Nemačke da ne eskalira situacija na Bliskom istoku. Kremlj je takođe pozvao na deeskalaciju na Bliskom istoku.

(RTS)