Netanjahu tvrdi da će uskoro zadati nove udarce Hamasu; Šolc ga upozorava na moguću eskalaciju sukoba

Pronađena je masovna grobnica u kompleksu Naser u Kan Junisu iz koje je zasad izvučeno 50 tela, saopštile su palestinske hitne službe u Gazi.

Ministarstvo zdravlja u Gazi, koje vodi Hamas, takođe, prijavilo je da se broj ubijenih Palestinaca u izraleskim napadima od početka sukoba povećao na 34.097, a broj povređenih na 76.980.

Vođa političkog biroa Hamasa Ismail Hanije, istovremeno, pozvao je bliskoistočne i evropske zemlje da zaustave mogući izraelski napad na grad Rafa na jugu Gaze, upozorivši da bi mogao da dovede do masakra nad palestinskim stanovništvom.

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei, u međuvremenu, pozvao je iranske oružane snage da „uče neprijateljske taktike“, istakavši da je Iran pokazao svoju moć tokom napada na Izrael.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu najavio je, pak, da će Hamasu uskoro zadati dodatne i bolne udarce kako bi povećao pritisak da oslobodi izraelske taoce koje drži u Gazi.

Nakon medijskih izveštaja da će SAD uvesti sankcije izraelskom bataljonu Necah Jehuda zbog navodnog kršenja prava na Zapadnoj obali, Netanjahu je rekao da će se „svim snagama“ boriti protiv tih mera, dok je IDF rekao da zasad nije upoznat sa američkim planovima.

Za to vreme, Izrael je podigao je optužnicu protiv sestre vođe militantne grupe Hamas Ismaila Hanijea, koja je u pritvoru od 1. aprila, zbog „podsticanja i pokazivanja solidarnosti sa terorističkom grupom“.

(RTS)