Napad mačem u Londonu – dečak preminuo, dvojica policajaca teže povređena

Londonska policija je potvrdila da je 14-godišnji dečak, koji je prethodno izboden mačem u napadu naoružanog muškarca (36 godina) u istočnom delu birtanske prestonice, podlegao povredama, piše Gardijan.

Ranjeno je još petoro, uključujući i teške povrede dvojice policajaca koji su pokušali da savladaju napadača, koji je ubrzo uhapšen i na ispitvanju je. 

Policija je objasnila da je u jutarnjim časovima primila poziv građana koji su naveli da je jedno vozilo upalo u kuću i da je više ljudi izbodeno kod obližnje stanice metroa, koja je zatvorena zbog istrage

„Pretpostavljamo da je incident trajao oko 20 minuta. Uhapšen je 22 minuta nakon prvog poziva“, saopšteno je iz policije.

Povređeni policajci nisu u životnoj opasnosti

Građani koji žive u ovom delu Londona ističu da su ih probudili jauci i sirene hitne pomoći.

„Stepen povreda dvojice naših pripadnika je takav da su potrebne operacije, ali one nisu opasne po život“, potvrđeno je iz policije, koja ne veruje da je napad povezan sa terorizmom.

„Utvrđujemo da li napadač ima istoriju mentalnih oboljenja“, navodi policija.

„Vitlao je mačem, urlao na policiju i pitao ih da li veruju u Boga“

Na društvenim mrežama prikazani su snimci muškarca koji hladnim oružjem nalik maču, viče i nasumično napada žrtve.

„Urlao je i na policiju, pokušao je da ih napadne i pitao ih je da li veruju u Boga. Drao se i na bolničare“, rekla je za Gardijan žena koja je svedočila incidentu.

Premijer Velike Britanij Riši Sunak je istakao da je šokiran napadom i izjavio je saučešće porodicam preminulog dečaka.

„Moje misli su njima. Takvom nasilju nije mesto na našim ulicama“, ukazao je Sunak.

Gradonačelnik Londona Sadik Kan takođe je izrazio saučešće porodici dečaka i poručio da je u istočnom delu grada situacija ponovo bezbedna. 

(RTS)