Balističke rakete kratkog dometa ispaljene iz Pjongjanga u more; Blinken prati situaciju iz Seula

Vojska Južne Koreje saopštila je da je nekoliko projektila kratkog dometa ispaljeno iz Pjongjanga u more između 7.44 i 8.22 časova.

Seul je lansiranje osudio kao „jasnu provokaciju“ i naveo da deli informacije sa Sjedinjenim Državama i Japanom.

Oglasilo se i japansko ministarstvo odbrane navodeći da su lansirane tri rakete, koje su prešle oko 350 kilometara, sa maksimalnom visinom od 50 kilometara.

„Ove akcije Severne Koreje ugrožavaju mir i bezbednost našeg regiona i međunarodne zajednice i apsolutno su neprihvatljive“, rekao je japanski premijer Fumio Kišida, ocenivši daje reč o kršenju rezolucije UN.

Vojska Severne Koreje poslednjih nedelja, inače, izvodi vežbe koristeći konvencionalno oružje, a često su nadgledane od strane lidera Kim Džong Una.

Demonstracija sile Pjongjanga usledila je nakon 10 dana velikih zajedničkih vežbi Južne Koreje i SAD.

U nedelju je južnokorejska vojska takođe mobilisala marince i angažovala jurišne helikoptere i amfibijska jurišna vozila na vežbama čiji je cilj bio jačanje odbrane ostrva u blizini morske granice sa Severnom Korejom. Sever je granatirao ostrva
2010. godine.

Za to vreme Entoni Blinken je među visokim zvaničnicima iz celog sveta koji prisustvuju konferenciji Samita za demokratiju, koja se otvara danas.

(RTS)