Advokati: Tramp ne može da plati 464 miliona dolara garancije u slučaju građanske prevare u Njujorku

Advokati Donalda Trampa rekli su da je obezbeđivanje obveznice te veličine „praktično nemoguće“.  

Tramp je proglašen odgovornim da je lažno predstavio neto iznos novca koji poseduje, u slučaju finansijske prevare koji je pokrenula državna tužiteljka Njujorka Letiša Džejms.

Tužiteljka Džejms je saopštila da je spremna da pokrene proces zaplene imovine Donalda Trampa ako on ne bude u mogućnosti da isplati 454,8 miliona dolara određenih presudom.

“Ako nema sredstava da plati, tražićemo mehanizme za izvršenje presude na sudu i zahtevaćemo od sudije da zapleni njegovu imovinu“, rekla je Džejms u intervjuu za Ej-Bi-Si njuz.

Tramp, koji je republikanski kandidat na novembarskim predsedničkim izborima u SAD, namerava da se žali na presudu građanskog suda u Njujorku donetu u februaru, što bi automatski zaustavilo sprovođenje sudske odluke.

Da bi podneo žalbu on prvo mora da položi novac na račun apelacionog suda ili garanciju na puni iznos, ali je, prema rečima advokata, 30 osiguravajućih kompanija odbilo njegove zahteve da mu pomognu.

Trampovi advokati zatražili su od žalbenog suda da odloži izdavanje garancije dok se njegova žalba na slučaj ne završi, tvrdeći da vrednost Trampove imovine daleko premašuje presudu.

Sudija Artur Engoron prošlog meseca je presudio da su Tramp i njegova kompanija nezakonito preuveličavali vrednost svog bogatstva i manipulisali vrednošću imovine kako bi dobili povoljne kredite od banaka i povoljne uslove od osiguravajućih kompanija. Naložio je Trampu da plati 355 miliona dolara.

Engoron je takođe odredio Trampovim sinovima, Donaldu Trampu mlađem i Eriku, da svaki od njih plati skoro 4,7 miliona dolara.

Bivšem finansijskom direktoru Organizacije Tramp Alenu Vajselbergu naređeno je da plati 1,1 milion dolara.

Engoron je takođe izdao Trampu zabranu na tri godine da vodi bilo koju njujoršku kompaniju ili traži kredit od banaka registrovanih u državi Njujork, dok je njegovoj dvojici sinova na dve godine zabranjeno da preuzmu liderske pozicije u firmama.

Sudija je rekao da se „potpuni nedostatak kajanja optuženih graniči sa patološkim“.

Tramp je prošlog meseca uspeo da prikupi novac za odvojenu garanciju na sumu od 91,6 miliona, dok se žali na presudu po tužbi njujorške spisateljice E. Džin Kerol, koja ga je tužila za seksualni napad i defamaciju.

(RTS)