Niš: Diskriminacija LGBT osoba

Niški glumac Uroš Milojević se autovao na društvenim mrežama, odnosno, objavio da je biseksualna osoba. To je uradio da bi, kako kaže, prekinuo „govorkanja“ i javno poručio da nečija seksualnost nije tema.

„Sa idejom da pojednostavim, da je to potpuno u redu, da se o tome priča na način koji je, kako da kažem, običan, jednostavan, svakodnevni, to je meni negde bila ideja, evo i sad dok pričam tražim odgovor zašto je to i dalje tabu, a pritom postoji hiljadama godina“, ističe Uroš Milojević, glumac.

Postoji, ali u 21. veku u Nišu npr. ne postoji nijedna LGBT organizacija, za probleme se najčešće obraćaju Odboru za ljudska prava.

„Nažalost u poslednje vreme nema, to je potvrda da vi imate registrovane napade LGBT zajednice, ali imate sve manje prijava institucijama sistema koje su dužne da omoguće zaštitu svima“, navodi Dragan Đorđević iz Odbora za ljudska prava u Nišu.

Posle svoje objave sem nekolicine negativnih komentara, Uroš nije dobio pretnje, ali je diskriminaciji, kaže, bio izložen. Najdrastičnije – na prijemnom ispitu za glumu, kada mu je posle užeg izbora rečeno da ne može da bude primljen jer je isfeminiziran.

„Da je razlog, e ne možemo da te primimo nisi dovoljno talentovan ne kažem da bi to bilo, mislim ne bi bilo prijatno, ali bi bilo pošteno, a ova stvar ipak se takvi nekakvi rodimo“, smatra Uroš Milojević, glumac.

„Dovoljna je samo pretpostavka nečije seksualne orijentacije da on bude izložen govoru mržnje ozbiljnim pretnjama, a mali je korak od pretnji u onlajn dimenziji do nekih realnih napada koji ugrožavaju i život i telo“, naglašava Dragan Đorđević, Odbor za ljudska prava, Niš.

Uroš je uz podršku, pre svega, porodice gradio svoje samopuzdanje, završio je glumu i sada je jedan od najuspešnijih niških glumaca.

 

(RTS)