Duško Knežević izručen Crnoj Gori

Kako se navodi u saopštenju, Duško Knežević se potražuje radi vođenja više krivičnih postupaka u Crnoj Gori, a zbog sumnje da je počinio krivična dela zloupotreba položaja u privrednom poslovanju putem podstrekavanja, zloupotrebe ovlašćenja u privredi putem podstrekavanja, kao i za stvaranje kriminalne organizacije i pranje novca.

„Ekstradicioni postupak je, u veoma kratkom roku, sprovoden od strane Uprave policije i Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore sa jedne strane, i Ministarstva unutrašnjih poslova Velike Britanije (Home Office) uz podršku Kancelarije oficira za vezu Velike Britanije u Beogradu i Ambasade Velike Britanije u Podgorici, sa druge strane“, ističe se u saopštenju.

Ekstradicija je, dodaje se, rano jutros realizovana posebnim letom na relaciji London–Podgorica uz visoki stepen mera bezbednosti.

Knežević će biti sproveden Višem sudu u Podgorici na dalju nadležnost, zaključuje se u saopštenju.

Sud u Londonu odlučio je u februaru prošle godine da izruči Kneževića Crnoj Gori, a tim njegovih branilaca najavio je žalbu s obzirom na to da tadašnja odluka Vestminsterskog suda u Londonu nije bila pravosnažna.

Crna Gora je izručenje Kneževića tražila još u julu 2019. godine.

Informativna služba crnogorske Uprave policije zvanično je potvrdila 2019. godine da je za Kneževićem raspisala poternicu u vezi sa predmetom koji protiv njega vodi Specijalno državno tužilaštvo u vezi više krivičnih dela.

(RTS)