Moravke se vraćaju: Kakve su prednosti uzgoja domaće autohtone rase svinja

Zimonjići su se pre četiri godine opredelili za staru rasu svinja. Uz isplativost i kvalitet mesa gajenje „moravki“, kažu, ima dosta prednosti.

“Nije zahtevna mnogo i dosta u ishrani je jednostavna ishrana. Ne treba mnogo vremena oko nje kada je ovako na slobodnom prostoru nema čišćenja, nema, samo se nahrani. Dovoljno jednom dnevno ili dva puta, sve zavisnosti do vremena“ , objašnjava Darko Zimonjić iz Rasovca.

U ishrani svinja ne koriste koncentrat. Samo kukuruz, pšenicu i šta proizvedu u domaćinstvu. Uz obore, u ograđeni hektar i po uvek su po dva tri legla, u kojima ima do 14 prasića.

“Celu godinu provode i zimi i leti oni su navikli na takve uslove i dosta su otporne i mogu da izdrže i hladnoću i vrućinu i sve to , idealni su uslovi ima većina dela je šuma tu mali deo ovde ima kao livade otvorenog prostora i to je za njih idealni uslovi za držanje’, dodaje Darko Zimonjić.

Planiraju da ostanu na selu i žive od stočarstva. Obradjuju deset hektara zemlje. Hranu za stoku proizvode sami i tako zatvaraju krug.

„Ko hrani to više I ko drži veći broj stoke i isplativo je i može samo i od toga da se živi bez dodatnog nekog posla. Znači li to da za mlade ima ipak budućnosti? Pa ima iz godine u godinu izgleda da je sve bolje. Imaju više mogućnosti i da se zaradi na selu sa stokom i sa svim time’, kaže ‘Darko Zimonjić, selo Rasovac.

Posla na imanju Zimonjići imaju dosta, jer broje preko sto grla stoke. Kako je potražnja za autohtonom rasom svinja sve veća, planiraju da prošire krdo.

 

 

 

 

 

(RTS)