Stevandić za RTS: Potreban konsenzus naroda u Bosni i Hercegovini, nećemo dozvoliti da nas targetiraju

U Banjaluci se danas od 10 časova održava posebna sednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj se razmatra Izveštaj Međunarodne komisije za Srebrenicu, koju je formirala Vlada Srpske, kao i predlozi Izbornog zakona, Zakona o imunitetu i referendumu.

Lideri SNSD-a, HDZ-a i stranaka Trojke, koje čine vlast na nivou Bosne i Hercegovine, sinoć su postigli dogovor da u Parlamentarnoj skupštini BiH do idućeg petka bude usvojen Izborni zakon.

„Narodna skupština RS ostavila je vremena i kolegama u Federaciji BiH da se dogovorimo da zajednički usvojimo izborni zakon koji bi bio iznad nametanja visokog predstavnika i iznad intervencionizma. Ta vrata mi nismo zatvorili, ona su i dalje otvorena“, izjavio je u Dnevniku RTS-a Nenad Stevandić, predsednik parlamenta RS.

Prema Ustavu Bosne i Hercegovine, objasnio je, Centralna izborna komisija bavi se samo izborima za srpskog člana Predsedništva i Parlamentarnu skupštinu, organe na nivou BiH, dok izborna komisija Republike Srpske ima suvereno pravo da sprovodi izbore za lokalne zajednice, Narodnu skupštinu i predsednika Republike.

„Mi to pravo do sada nismo konzumirali, ali niko do sada nije menjao taj Ustav, ni raniji visoki predstavnici i ti akti su na snazi. Mi radimo po Ustavu, za razliku od onoga što je uradio lažni visoki predstavnik gospodin Šmit“, dodaje Stevandić.

Šmit je, podseća Stevandić, nametnuo zakon oko koga nema saglasnosti ni Hrvata ni Srba, a koji je kritikovala i Evropska unija.

„Nismo zatvorili vrata za pregovore. Cijenimo da je potreban konsenzus naroda u Bosni i Hercegovini, da je to dobro za evropski put, za građane, za mir i ta vrata oko izbornog zakona nisu zatvorena. Znamo i da kolege iz Federacije nisu bile za nametanje Šmita, ali nemaju hrabrosti da to kažu javno“, poručuje Stevandić.

Upitan kakve će biti reakcije opozicionih partija na tu temu, Stevandić kaže da su one podeljene među poslanicima i da rukovodstva tu gledaju neki predizborni interes.

„Ali ovde se ne radi o tome šta je bolje za koju partiju, jer je reč o suverenitetu i korišćenju mehanizama koje nam Ustav ostavlja na raspolaganju“, napominje Stevandić.

„Miting u Banjaluci pokazaće manifestnu volju naroda, rezolucija o Srebrenici izgubila legitimitet“

Povodom velikog mitinga „Srpska te zove“ na Trgu Krajine u Banjaluci, na kojem će, kako je saopšteno, večeras biti iskazano nezadovoljstvo zbog inicijative da u Generalnoj skupštini UN bude usvojena rezolucija o Srebrenici, predsednik parlamenta RS kaže da očekuje dolazak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić i Nilole Selakovića kao izaslanika.

„Ovaj miting će biti jedan od najvećih skupova, koji će pokazati da postoji manifestna volja naroda, a ne samo ona koja je oličena u poslanicima i odlukama Narodne skupštine, koja je takođe rezultat volje naroda“, naglašava Stevandić.

Bitno je, prema njegovoj oceni, da je rezolucija o Srebrenici već oborena u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija i da je izgubila legitimitet.

„Sada se nameće kao deo političkih ucena i deo kreacije Zapada koji polako gubi snagu da zadrži kontrolu nad političkim procesima i na neki način da nagradi one koji su odani NATO zemljama“,

Ono što je naš veliki argument, ističe Stevandić, jeste da ne postoji odluka Bosne i Hercegovine koja traži usvajanje rezolucije od strane Ujedinjenih nacija, već je to ambasador BiH pri UN Zlatko Lagumdžija učinio samostalno.

„Nećemo dozvoliti da nas targetiraju kao narod“, poručio je predsednik Narodne skupštine Republike Srpske.

(RTS)