Sijarto: Održavanje Turskog toka trebalo bi da teče nesmetano

Sijarto je rekao da oko 80-85 procenata prirodnog gasa u Mađarsku stiže iz Rusije tako da je kontinuirano i neprekidno snabdevanje tim putem od kritične važnosti za energetsku stabilnost Mađarske.

„Sve dok je pitanje snabdevanja energijom fizičko, a ne pitanje ideološkog sviđanja ili nedopadanja, dotle će saradnja sa Rusima biti odlučujuća u pogledu sigurnosti snabdevanja Mađarske energijom“, naglasio je mađarski ministar spoljnih poslova i spoljne trgovine.

Sijerto je naveo da je Međunarodna agencija za energetiku nedavno objavila „zloslutni“ izveštaj u kome se prave poteškoće očekuju u narednoj grejnoj sezoni kada bi snabdevanje energentima moglo da bude kritično.

Sijarto tvrdi da nema garancija da će naredna zima biti blaga, a uz to, zbog otvaranja kineske privrede nakon kovida-19, smatra da će potražnja za energentima naglo porasti. Takođe, navodi da kapaciteti za skladištenje LNG-a na kontinentu još nisu izgrađeni.

mađarski ministar je objavio da je sa ruskim partnerima postignut sporazum da ruski dobavljač prodaje i dalje sirovu naftu mađarskom „Molu“ na ukrajinsko-mađarskoj granici preko naftovoda „Družba“ i da će mađarska naftna kompanija direktno plaćati tranzitnu taksu Ukrajini.

Mađarska ne odustaje od izgradnje nuklearne elektrane

Mađarski šef diplomatije sastao se i sa generalnim direktorom državne kompanije „Rosatom“ Aleksejom Lihačovom sa kojim je razgovarao o daljim koracima u realizaciji mađarske nuklearke „Pakš 2“.

Izmenjeni ugovori o izgradnji te nuklearne elektrane biće dostavljeni Evropskoj komisiji, a Sijarto se nada da Brisel neće postavljati prepreke.

„I u Briselu su shvatili da nema energetske sigurnosti i evripske zelene tranzicije bez nuklearne energije“, rekao je Sijarto.

On je naglasio da uprkos svim teškoćama, Mađarska želi da se „Pakš 2“ što pre izgradi, jer će je to zaštititi od sumanutih cena na međunarodnom energetskom tržištu.

(RTS)